Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Koronavírus

Si Ťin-pching vyzval úrady,aby urobili krok na účinnejší boj s covidom

Na fotografii sa čínsky prezident Si Ťin-pching (vpravo) zhovára s výkonným riaditeľom Hongkongu Johnom Leem, v Pekingu v piatok 23. decembra 2022. Foto: TASR/AP

Čínsky prezident povedal, že úrady, ktoré majú na starosti kontrolu šírenia ochorenia COVID-19 v krajine, čelia v súčasnosti novej situácii a novým výzvam.

Peking 26. decembra (TASR) - Čínsky prezident Si Ťin-pching v pondelok vyzval úrady, aby v súvislosti s prudkým šírením koronavírusu podnikli kroky na "ochranu ľudských životov". Čínsky líder sa tak k zhoršujúcej pandemickej situácii v krajine vyjadril prvýkrát od nedávneho uvoľnenia opatrení. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Čínsky prezident povedal, že úrady, ktoré majú na starosti kontrolu šírenia ochorenia COVID-19 v krajine, čelia v súčasnosti novej situácii a novým výzvam. Podľa jeho slov by mala byť spustená cielenejšia kampaň na boj s koronavírusom, ktorá bude efektívnejšie chrániť životy, bezpečnosť a zdravie obyvateľov, uviedla čínska štátna televízia CCTV.

Čína na začiatku decembra uvoľnila obmedzenia v oblasti hromadného testovania a karantény po takmer troch rokoch snahy úplne potlačiť šírenie covidu. Ukončenie povinného testovania na koronavírus však sťažilo sledovanie prudko rastúceho počtu nových prípadov nákazy. Čínske úrady priznali, že v súčasnosti je "nemožné" spočítať celkový počet pacientov s covidom.