Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Koronavírus

Odložili vyhlásenie ďalších kôl projektu Zelená domácnostiam II

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Národný projekt Zelená domácnostiam II je súčasťou Operačného programu Kvalita životného prostredia.

Bratislava 17. marca (TASR) – Slovenská inovačná a energetická agentúra (SIEA) odložila vyhlásenie ďalších kôl na vydávanie poukážok z projektu Zelená domácnostiam II a o dva mesiace predĺžila platnosť poukážok, ktoré doteraz v roku 2020 vydala. Informoval o tom v utorok komunikačný manažér SIEA Stanislav Jurikovič.

Dvojmesačné predĺženie platnosti poukážok na nákup a inštaláciu obnoviteľných zdrojov energie SIEA zaviedla, aby mohli domácnosti a zhotovitelia inštalácie zrealizovať. "Termíny podávania nových žiadostí o príspevok oznámime potom, ako bude zrejmé, dokedy budú trvať opatrenia súvisiace s výskytom ochorenia COVID-19 na Slovensku," uviedla generálna riaditeľka SIEA Alexandra Velická.

Dátum platnosti poukážok, do ktorého je nutné podať žiadosť o ich preplatenie, sa pri tepelných čerpadlách presúva na 18. júla, pri kotloch na biomasu na 26. júla, pri slnečných kolektoroch na 3. augusta a pri fotovoltických paneloch na 10. augusta.

"Domácnosti, ktoré tento rok poukážky získali, upozorňujeme, že lehota, dokedy majú zhotovitelia poukážky rezervovať v elektronickom systéme, zostáva naďalej 30 dní od vydania poukážky. Pri prvých tohtoročných poukážkach na tepelné čerpadlá uplynie 19. marca 2020," zdôraznil Jurikovič.

Aktuálne je z projektu Zelená domácnostiam II podporených viac ako 5900 zrealizovaných inštalácií zariadení na využívanie obnoviteľných zdrojov energie. Celková suma preplatených poukážok, ktoré boli vydané vlani, je 11,8 milióna eur.

Národný projekt Zelená domácnostiam II je súčasťou Operačného programu Kvalita životného prostredia. Cieľom projektu je vďaka európskej a štátnej podpore do roku 2023 zvýšiť využívanie obnoviteľných zdrojov energie v domácnostiach. SIEA plánuje podporiť inštalácie s celkovým výkonom 140 megawattov.