Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Koronavírus

Covid v Singapure sa šíri, vážne priebehy choroby sú však zriedkavé

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Závažný priebeh covidu, ktorý si vyžadoval kyslíkovú podporu, malo sedem ľudí. Šesť z nich nebolo očkovaných a jeden z nich prvou dávkou.

Singapur 23. júla (TASR) - V Singapure sa aj naďalej šíri nový koronavírus, pre vysokú mieru zaočkovanosti sú však ťažké priebehy ochorenia COVID-19 mimoriadne zriedkavé.

Z 1096 lokálnych prípadov nákazy koronavírusom, ktoré zaznamenali v Singapure za ostatných 28 dní, sa 484 (44 percent) vyskytlo u plne zaočkovaných ľudí, 30 percent u čiastočne zaočkovaných a 25 percent u nezaočkovaných.

Závažný priebeh covidu, ktorý si vyžadoval kyslíkovú podporu, malo sedem ľudí. Šesť z nich nebolo očkovaných a jeden z nich prvou dávkou, informovalo podľa agentúry Reuters ministerstvo zdravotníctva.

Singapur má po Spojených arabských emirátoch (SAE) druhú najvyššiu mieru zaočkovanosti proti koronavírusu na svete. Najmenej jednu dávku proticovidovej vakcíny dostalo už 75 percent z 5,7 milióna obyvateľov, pričom plne zaočkovaná je už polovica populácie.

Odborníci upozorňujú, že prípady nákazy zaočkovaných ľudí neznamenajú, že vakcíny sú neúčinné. Vedci zo Singapurskej štátnej univerzity (NUS) konštatovali, že čím viac ľudí bude v Singapure zaočkovaných, tým viac sa ich nakazí. Tieto údaje je však dôležité vnímať v pomere k počtu nezaočkovaných. "Predpokladajme, že Singapur dosiahne 100-percentnú zaočkovanosť ... potom budú všetky prípady infekcie pripadať na očkovaných ľudí a žiadne na nezaočkovaných," povedal Teo Yik Ying z NUS.

Z údajov navyše vyplýva, že za posledné dva týždne sa u ľudí nad 61 rokov vyskytlo o 88 percent viac prípadov nákazy, ako u mladších osôb. Podľa profesorky lekárskej fakulty Singapurskej štátnej univerzity Linfy Wangovej majú starší ľudia preukázateľne slabšiu imunitnú odpoveď na vakcináciu.

V Izraeli, ktorý má tiež vysokú mieru zaočkovanosti, bola približne polovica zo 46 pacientov hospitalizovaných s ťažkým priebehom COVID-19 zaočkovaná, vyplýva z údajov k začiatku júla. Väčšina z nich však bola z rizikových skupín.

Ako však píše Reuters, zatiaľ nie je zrejmé, či je rastúci počet prípadov nákazy dôkazom toho, že vakcíny sú proti novému variantu delta, ktorý je v Singapure dominantný, menej účinné.

V tomto mestskom štáte zaznamenali vo štvrtok 162 nových lokálnych prípadov nákazy, čo blízko 11-mesačnému rekordu zo začiatku tohto týždňa. Úrady v reakcii na rastúce počty novoinfikovaných sprísnili protiepidemické obmedzenia a avizovali ďalšie zrýchlenie vakcinačného programu.