Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Koronavírus

Situácia v nemocnici v košickej Šaci začína byť kritická

Nemocnica Košice-Šaca, archívne foto Foto: TASR/Milan Kapusta

Pavliková pripomenula, že vakcinačné centrum nemocnice na Poliklinike na Vstupnom areáli U. S. Steel je v prevádzke každý utorok a piatok v čase od 7.00 do 15.00 h.

Košice 16. novembra (TASR) – Situácia v nemocnici v košickej Šaci je veľmi vážna až kritická, TASR o tom informovala Martina Pavliková, hovorkyňa skupiny Agel SK, pod ktorú nemocnica patrí. Z dôvodu zabezpečenia chodu COVID oddelenia od uplynulého piatka (12. 11.) uzatvorili Kliniku liečebnej rehabilitácie, v prevádzke zostala len jej ambulantná zložka.

Zdravotnú starostlivosť v súčasnosti poskytujú 21 pacientom na kyslíku, z toho 81 percent nie je zaočkovaných proti ochoreniu COVID-19. Obsadené majú všetky tri reprofilizované lôžka s napojením na umelú pľúcnu ventiláciu (UPV), ani jeden z týchto pacientov nie je zaočkovaný. "Každou hodinou sa situácia mení, zatiaľ k horšiemu. V okolí nie sú voľné UPV, ani kyslíkové lôžka. Mortalita je vyššia ako v druhej vlne, klinický stav pacientov sa vyvíja nevyspytateľne a často končí fatálne," povedal riaditeľ nemocnice Pavol Rusnák s tým, že denne čelia vážnym rozhodnutiam. "Dostávame sa do situácie, kedy sa musíme rozhodovať, ako bude smerovať ďalšia liečba, zvažuje sa, ktorý pacient môže byť prepustený domov, aby sa uvoľnili lôžka, obrat pacientov je neskutočný," dodal.

Pavliková pripomenula, že vakcinačné centrum nemocnice na Poliklinike na Vstupnom areáli U. S. Steel je v prevádzke každý utorok a piatok v čase od 7.00 do 15.00 h. V prípade záujmu o očkovanie proti ochoreniu COVID-19 je potrebné vyplniť registračný formulár na portáli https://korona.gov.sk/. "Záujemcovia môžu prísť aj bez registrácie, musia mať ale odporúčanie od lekára a pred príchodom si overiť, či na daný deň nie je naplnená kapacita vakcinačného centra registrovanými záujemcami," vysvetlila.