Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Koronavírus

Situácia v nemocnici v Šaci sa lepší, očakávajú však náročné obdobie

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Nemocnica tiež predpokladá masívny výpadok zdravotníckeho personálu z dôvodu pozitivity a následnej karantény.

Košice 4. januára (TASR) - V nemocnici v košickej Šaci už niekoľko dní po sebe klesá počet hospitalizovaných pacientov s ochorením COVID-19. Pre omikron však očakáva náročné obdobie. TASR o tom informovala Martina Pavliková, hovorkyňa skupiny Agel SK, pod ktorú nemocnica patrí.

„V tejto chvíli poskytujeme zdravotnú starostlivosť desiatim COVID-19 pozitívnym pacientom, z uvedeného počtu vyžaduje podporu umelej pľúcnej ventilácie jedna osoba, jedna je na high-flow a ôsmim je poskytovaná kyslíková liečba. Zo všetkých spomínaných je zaočkovaný len jeden pacient,“ povedal riaditeľ nemocnice Pavol Rusnák s tým, že pozitívny test na ochorenie COVID-19 má v súčasnosti 14 zamestnancov.

Myslí si, že už čoskoro budú čeliť ťažkému obdobiu. „Situácia vo svete vzhľadom na novú mutáciu omikron je naozaj vážna a prináša nové dimenzie vnímania pandémie. Podobný priebeh očakávame od polovice januára aj u nás. Zatiaľ všetky dáta hovoria o tom, že jedinou ochranou je tretia dávka vakcíny,“ uviedol.

Infekčnejší variant nového koronavírusu omikron bude podľa jeho slov nebezpečný v tom, že pribudne veľa pacientov, ktorí budú mať nepľúcnu formu ochorenia, budú pozitívne testovaní a budú musieť byť hospitalizovaní s inými diagnózami. Nemocnica tiež predpokladá masívny výpadok zdravotníckeho personálu z dôvodu pozitivity a následnej karantény.