Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Koronavírus

Školský rok sa v Maďarsku začal prezenčne

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Do nového školského roka nastúpilo 323.000 škôlkarov, 719.000 žiakov základných škôl a 407.000 žiakov stredných škôl.

Budapešť 1. septembra (TASR) - V stredu sa začal v Maďarsku školský rok 2021-2022, ktorého úvod bude v porovnaní s predchádzajúcim školským rokom z hľadiska epidemiologických opatrení podstatne miernejší. Podľa spravodajského servera vg.hu vláda sa pripravila na prezenčnú výučbu na školách, kde nebude povinné nosenie rúšok ani meranie teploty, ako tomu bolo pred rokom.

Do nového školského roka nastúpilo 323.000 škôlkarov, 719.000 žiakov základných škôl a 407.000 žiakov stredných škôl. Na vysokoškolskom vzdelávaní sa zúčastňuje vyše 200.000 študentov.

Šéf rezortu ľudských zdrojov Miklós Kásler v liste z 25. augusta adresovanom riaditeľom škôl napísal, že vzhľadom na úspešné spoločné úsilie v boji proti koronavírusovej pandémii sa nový školský rok začne prezenčnou výučbou. Minister zdôraznil, že epidemiologické opatrenia budú podstatne miernejšie než druhý polrok predchádzajúceho školského roka.

Napríklad nosenie rúšok nie je povinné, ale nemožno ho ani zakázať. Ráno pri príchode do školy nebudú deťom merať telesnú teplotu a Kásler zrušil aj pravidlo dodržiavania väčších vzdialeností medzi lavicami v učebniach a zachovanie ochrannej poldruhametrovej vzdialenosti žiakov v spoločných priestoroch škôl.

Podľa spravodajského servera telex.hu však bola posilnená samostatnosť škôl, ktoré tak môžu vytvoriť vlastné epidemiologické opatrenia, pričom podobné pravidlá platia aj pre materské školy.

Za posledný deň potvrdili v Maďarsku nákazu novým druhom koronavírusu 194 ľuďom a v súvislosti s ochorením COVID-19 zomrel jeden človek. Z údajov vyplýva, že počty infikovaných v porovnaní s predchádzajúcim týždňom priebežne stúpajú. Kým pred týždňom evidovali 134 nakazených, teraz ich je 194, čo je najviac od začiatku leta. Počet ťažko chorých a obetí však nestúpa rovnako vysokým tempom.

Doterajšou bilanciou koronavírusovej pandémie je 812.531 nakazených osôb a 30.059 úmrtí. Zaočkovaných prvou dávkou vakcíny je takmer 5,8 milióna Maďarov, z ktorých dve dávky dostalo už vyše 5,5 milióna.





(spravodajca TASR Ladislav Vallach)