Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Koronavírus

Skupina G7 uskutoční telekonferenciu venovanú SARS-CoV-2

Na snímke vľavo americký prezident Donald Trump a francúzsky prezident Emmanuel Macron na záverečnej tlačovej konferencii po rokovaní tretieho dňa summitu lídrov krajín skupiny G7 krajín, archívna foto. Foto: TASR/AP

Schôdzku G7 inicioval francúzsky prezident Emmanuel Macron, ktorý na túto tému v piatok telefonicky hovoril s americkým prezidentom Donaldom Trumpom.

Paríž 13. marca (TASR) - Skupina siedmich priemyselne najvyspelejších krajín sveta (G7) bude mať na budúci týždeň mimoriadnu schôdzku, ktorá sa uskutoční formou telekonferencie. Témou rokovania bude prepuknutie pandémie koronavírusu SARS-CoV-2 a koordinovanie reakcií na ňu.

Ako v piatok s odvolaním sa na kanceláriu francúzskeho prezidenta informovala agentúra AFP, cieľom schôdzky G7 je dohodnúť sa na koordinovaných krokoch proti nákaze v sfére zdravotníctva, ekonomiky, financií a výskumu.

Schôdzku G7 inicioval francúzsky prezident Emmanuel Macron, ktorý na túto tému v piatok telefonicky hovoril s americkým prezidentom Donaldom Trumpom.

Elyzejský palác vo svojom vyhlásení uviedol, že Spojené štáty, ktoré sú momentálne predsedníckou krajinou G7, ako aj ďalšie členské krajiny tohto združenia súhlasili so schôdzkou.

Macron v piatok navrhol aj posilniť kontroly na hraniciach schengenskej zóny, či dokonca uzavrieť ich v koronavírusom silne postihnutých alebo vysoko rizikových oblastiach.

Francúzsky líder na túto tému v piatok telefonicky hovoril s predsedníčkou Európskej komisie Ursulou von der Leyenovou.

Koronavírusom sa vo svete nakazilo vyše 130.000 ľudí a podľahlo mu okolo 5000 infikovaných.