Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Koronavírus

Slovensko daruje dokopy 70 000 vakcín Ukrajine a Čiernej Hore

Ilustračné foto. Foto: FOTO TASR/AP

Rezort diplomacie bude v spolupráci s Ministerstvom zdravotníctva SR a Ministerstvom vnútra SR pokračovať v úsilí o poskytnutie prebytočných vakcín aj ďalším krajinám.

Bratislava 23. augusta (TASR) – Slovensko daruje 60 000 vakcín proti ochoreniu COVID-19 od spoločnosti AstraZeneca Ukrajine a 10 000 rovnakých vakcín Čiernej Hore. TASR o tom v pondelok informoval komunikačný odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR. Krajina sa tak pripojí k úsiliu Európskej únie a jej členských štátov zameranému na podporu tretích krajín v boji s ochorením COVID-19.

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok (nominant SaS) uviedol, že takýmto krokom Slovensko vyjadruje solidaritu s týmito dôležitými zahraničnými partnermi a prispieva k boju s ochorením COVID-19 na globálnej úrovni. „Očkovanie považujem za najúčinnejší spôsob boja s pandémiou a je dôležité, aby očkovacie látky boli k dispozícii tam, kde sú v danom momente najpotrebnejšie," uviedol.

Podľa šéfa slovenskej diplomacie zdieľaním vakcín so zahraničnými partnermi zároveň Slovensko pomáha aj sebe, keďže pandémiu nemožno poraziť v rámci hraníc jedného štátu.

Na to, že očkovanie je v súčasnosti jediným nástrojom, ktorý chráni pred vážnym priebehom ochorenia COVID-19, poukázal aj minister zdravotníctva SR Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO).

„Celý proces očkovania veľmi pozorne z ministerstva manažujeme, preto len čo sme uvideli priestor z hľadiska efektívnosti využitia vakcín, ktoré máme aktuálne k dispozícii, rozhodli sme sa pomôcť v oblasti očkovania aj zahraničným partnerom," doplnil.

Poskytnutie vakcín zabezpečuje Ministerstvo zdravotníctva SR v koordinácii s rezortami diplomacie a vnútra. Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR dodalo, že darovaním vakcín Ukrajine a Čiernej Hore nie sú ohrozené potreby Slovenska súvisiace s očkovaním.

Rezort diplomacie bude v spolupráci s Ministerstvom zdravotníctva SR a Ministerstvom vnútra SR pokračovať v úsilí o poskytnutie prebytočných vakcín aj ďalším krajinám. „Týmto spôsobom sa zároveň Slovensku otvoria možnosti na flexibilné získavanie vakcín od zahraničných partnerov v závislosti od aktuálnych potrieb," uzavrel rezort diplomacie.