Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Koronavírus

Slovensko dostalo od Nemecka liek na liečbu ochorenia COVID-19

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Ministerstvo zdravotníctva ozrejmilo, že liek sa využíva najmä pri pacientoch, pri ktorých sa predpokladá ťažší priebeh COVID-19.

Bratislava 27. júla (TASR) - Nemecko darovalo Slovensku 2510 balení lieku Lagevrio s účinnou látkou molnupiravir na liečbu ochorenia COVID-19. TASR o tom informoval komunikačný odbor Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR.

"Na základe dlhodobej spolupráce v boji proti COVID-19 Nemecko ako odpoveď na zhoršujúcu sa epidemiologickú situáciu zaslalo na Slovensko 2510 balení. Liek bol prepustený k distribúcii a od pondelka je liek možné opäť objednať štandardným spôsobom," spresnil rezort. Minulý týždeň bolo podľa neho na Slovensku k dispozícii približne 1500 balení liečiva.

MZ ozrejmilo, že liek sa využíva najmä pri pacientoch, pri ktorých sa predpokladá ťažší priebeh COVID-19. Medzi rizikové skupiny patria napríklad pacienti starší ako 60 rokov, pacienti s chronickým srdcovocievnym ochorením v štádiu srdcového zlyhávania, s cukrovkou s pokročilými chronickými komplikáciami, neurologickými ochoreniami, chronickými ochoreniami pľúc či artériovou hypertenziou. Ak je ochorenie potvrdené prostredníctvom PCR testu, môžu liek predpísať všeobecní i špecializovaní lekári.

Rezort pripomenul, že riziká v súvislosti s ochorením COVID-19 možno najúčinnejšie minimalizovať očkovaním.