Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Koronavírus

SOZA zrušila galavečer, ušetrené financie presúva na pomoc členom

Na snímke predseda predstavenstva Slovenského ochranného zväzu autorského (SOZA) Ľubomír Burgr . Foto: TASR – Jakub Kotian

Ceny SOZA sa vyhlasujú každoročne od roku 1996 v štatistických a honorárnych kategóriách.

Bratislava 12. mája (TASR) - Slovenský ochranný zväz autorský pre práva k hudobným dielam (SOZA) zrušil galavečer udeľovania svojich cien za rok 2019. Financiami určenými na jeho prípravu a realizáciu chce pomôcť svojim členom v náhlej núdzi, ktorú spôsobili opatrenia súvisiace so zamedzením šírenia nového koronavírusu.

Ako TASR informoval PR & media konzultant SOZA Juraj Čurný, ocenenia z tohtoročného kalendára úplne nezmiznú. "Tie v štatistických kategóriách za rok 2019 vyhlásime a držiteľom ich odovzdáme," uviedol predseda predstavenstva SOZA Ľubomír Burgr s tým, že nositeľov honorárnych ocenení za roky 2019 a 2020 chcú organizátori oceniť na slávnostnom galavečere v septembri 2021.

Prvých 40.000 eur na pomoc svojim členom, ktorí sa ocitli v náhlej núdzi z dôvodu zákazu usporadúvať hromadné podujatia kultúrnej povahy, vyčlenil zväz už začiatkom apríla. Čurný konštatoval, že v priebehu piatich týždňov bola medzi 145 členov rozdelená a zaslaná na účty celá vyčlenená hodnota pomoci. Vďaka zrušeniu galavečera a takto ušetrenej sume vo výške 20.000 eur bude môcť zväz v programe pomoci pokračovať ďalej.

Ceny SOZA sa vyhlasujú každoročne od roku 1996 v štatistických a honorárnych kategóriách. Tie prvé vzídu na základe spracovania hlásení používateľov za kalendárnych rok, o držiteľoch druhých rozhoduje Dozorná rada zväzu.

Slovenský ochranný zväz autorský pre práva k hudobným dielam je občianske združenie, zastupujúce vyše 3000 domácich a viac ako 3.000.000 zahraničných nositeľov práv - skladateľov, upravovateľov, aranžérov hudby a autorov slovesnej časti diela – textu, libreta, ako aj vydavateľov týchto diel. V súlade s oprávnením Ministerstva kultúry SR v ich mene monitoruje použitie hudobných diel na celom území SR, realizuje výbery autorských odmien a zároveň pre nich vykonáva administratívny, ekonomický a právny servis.