Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Koronavírus

Španielski žiaci sa napriek šíreniu omikronu vrátia v januári do škôl

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

V školách však bude povinné nosenie rúšok a školy musia zabezpečiť dobré odvetrávanie priestorov.

Madrid 6. januára (TASR) - Študenti španielskych škôl a univerzít sa 10. januára vrátia do škôl, kde bude prebiehať prezenčná výučba. V utorok to oznámila španielska ministerka zdravotníctva Carolina Dariasová v snahe ukončiť špekulácie, podľa ktorých sa študenti pre nárast počtu nových prípadov nákazy koronavírusom mali vrátiť k dištančnej výučbe, informovala agentúra Reuters.

Predstavitelia zo 17 španielskych regiónov, ktoré samy rozhodujú o svoje zdravotnej politike, hlasovali v utorok za to, aby sa deti vrátili do škôl. V tejto krajine, v ktorej vládnu obrovské politické rozdiely, je takéto jednomyseľné rozhodnutie zriedkavé, píše Reuters.

V školách však bude povinné nosenie rúšok a školy musia zabezpečiť dobré odvetrávanie priestorov. Regionálne úrady zase musia zabezpečiť suplovanie učiteľov v prípade, ak sa niektorí z nich nakazí, uviedla Dariasová.

V Španielsku je však podľa dát španielskeho ministerstva zdravotníctva proti koronavírusu plne zaočkovaných viac ako 90 percent detí vo veku 12 a viac rokov. Približne jedna tretina detí vo veku 5-11 rokov pritom dostala už prvú dávku vakcíny, odkedy v decembri v Španielsku spustili očkovanie tejto vekovej kategórie.

Denné počty nových prípadov dosiahli v Španielsku nové maximá po tom, ako bol vo svete detegovaný nový koronavírusový variant omikron. Ten v Španielsku tvoril pred Vianocami približne 43 percent prípadov.

Štrnásťdňová incidencia stúpla na 2433 na 100.000 obyvateľov. Stúpa aj počet hospitalizácií. Ten stále ostáva relatívne nízky oproti rovnakému obdobiu spred roka. V Španielsku je v súčasnosti obsadených 21,3 percenta lôžok na jednotkách intenzívnej starostlivosti, zatiaľ čo vlani v januári to bolo 43 percent.