Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Koronavírus

Španielsko zaznamenalo rekordný denný prírastok prípadov covidu

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Sedemdňová incidencia stúpla oproti predchádzajúcemu dňu z hodnoty 377 na 424 prípadov na 100.000 obyvateľov.

Madrid 22. decembra (TASR) - Španielsko v utorok zaznamenalo najvyšší denný prírastok nových prípadov nákazy koronavírusom, takmer 50.000. V noci na stredu o tom informovala agentúra DPA s odvolaním sa španielske úrady.

Nový koronavírusový variant omikron predstavuje v hlavnom meste Madrid asi 80 percent prípadov, píše španielsky denník El País.

V Španielsku v utorok pribudlo 49.823 nakazených, čím bol prekonaný rekord z januára tohto roku, keď v krajine zaznamenali 44.357 novoinfikovaných za jeden deň. Sedemdňová incidencia stúpla oproti predchádzajúcemu dňu z hodnoty 377 na 424 prípadov na 100.000 obyvateľov.

Veľkou zmenou oproti obdobiu, keď v krajine zaznamenali predchádzajúci rekord v dennom počte nových prípadov, je miera zaočkovanosti, ktorá v Španielsku presahuje 80 percent. Väčšina nakazených tak nemá teraz buď žiadne príznaky ochorenia COVID-19, alebo ich má len mierne, píše DPA.

Na jednotkách intenzívnej starostlivosti sa v súčasnosti nachádza 1472 pacientov s covidom, čo je o 30 viac než deň predtým.

Väčšina autonómnych španielskych regiónov sa zdráha prijať prísnejšie opatrenia zamerané na spomalenie šírenia koronavírusu. Výnimkou je iba Katalánsko, ktorého vláda plánuje obmedziť nočný život, zaviesť nočný zákaz vychádzania, ako aj obmedziť počet ľudí, ktorí môžu navštevovať reštaurácie či stretávať sa v súkromí. Tieto opatrenia však ešte musí schváliť katalánsky súd.

Španielsky premiér Pedro Sánchez sa v stredu popoludní plánuje stretnúť prostredníctvom videohovoru s lídrami regionálnych španielskych vlád, aby spoločne prediskutovali pandemické opatrenia.