Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Koronavírus

Spojené arabské emiráty začnú vydávať víza plne zaočkovaným turistom

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Akceptovanými vakcínami sú tie od spoločností Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca a Johnson & Johnson, ale tiež dve čínske vakcíny od spoločností Sinopharm a Sinovac.

Dubaj 29. augusta (TASR) - Spojené arabské emiráty (SAE) v nedeľu oznámili, že od pondelka obnovia vydávanie víz všetkým turistom, ktorí sú plne zaočkovaní proti ochoreniu COVID-19. K oznámeniu prichádza zhruba mesiac predtým, ako Dubaj hostí svetový veľtrh Expo 2020, odložený pre pandémiu, informovala agentúra AFP.

SAE sa rozhodli znova otvoriť dvere turistom zo všetkých krajín s cieľom "dosiahnuť udržateľné oživenie a hospodársky rast", informovala v sobotu štátna tlačová agentúra WAM.

Akceptovanými vakcínami sú tie, ktoré schválila Svetová zdravotnícka organizácia (WHO), teda od spoločností Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca a Johnson & Johnson, ale tiež dve čínske vakcíny od spoločností Sinopharm a Sinovac.

"Rozhodnutie sa týka občanov všetkých krajín vrátane cestujúcich prichádzajúcich krajín, na ktoré sa predtým vzťahoval zákaz," píše WAM. Osoby, ktoré pricestujú na turistické víza, budú musieť na letisku absolvovať povinný PCR test.

V SAE minulý týždeň prvýkrát za uplynulé mesiace pribudlo za deň menej ako 1000 prípadov nákazy. Napriek zlepšeniu situácie v krajine naďalej platia prísne pravidlá týkajúce sa nosenia rúšok a dodržiavania rozstupov.

Vláda v minulom roku rátala so šesťmesačným globálnym veľtrhom Expo 2020 v Dubaji. Pre pandémiu bolo však jeho otvorenie odložené na október tohto roka.

V Spojených arabských emirátoch doteraz zaznamenali viac ako 715.000 prípadov nákazy koronavírusom a 2036 úmrtí spojených s ochorením COVID-19.