Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Koronavírus

Spojené štáty darujú Moldavsku polmilióna vakcín proti covidu

Ilustračná snímka. Foto: TASR/DPA

Prvých 150.000 dávok darovanej očkovacej látky od spoločnosti J&J by malo Moldavsko dostať 12. júla.

Kišiňov 10. júla (TASR) - Spojené štáty darujú Moldavsku 500.000 vakcín proti koronavírusovému ochoreniu COVID-19. Oznámila to v sobotu agentúra AP s odvolaním sa na americkú ambasádu v moldavskej metropole Kišiňov.

Prvých 150.000 dávok darovanej očkovacej látky od spoločnosti J&J by malo Moldavsko dostať 12. júla. Moldavská prezidentka Maia Sanduová poďakovala Spojeným štátom za pomoc v boji proti pandémii a vyzvala spoluobčanov, aby využili šancu dať sa zaočkovať.

Oznámenie o darovaní vakcín prichádza tesne pre predčasnými parlamentnými voľbami v Moldavsku, ktoré sa uskutočnia 11. júla. O víťazstvo v nich bude súperiť prozápadný reformný blok s proruskou alianciou socialistov a komunistov. Posledné prieskumy favorizujú prvý z blokov.

"Spojené štáty sú verným partnerom Moldavska v boji proti pandémii (ochorenia) COVID-19 a pri záchrane životov moldavských občanov," uviedlo vo vyhlásení veľvyslanectvo USA v Kišiňove.

V Moldavsku bolo zatiaľ zaočkovaných proti covidu len približne 11 percent obyvateľov. Spojené štáty už tejto chudobnej postsovietskej krajine poskytli na boj s koronavírusom už viac ako štyri milióny dolárov. Moldavsku pomáha aj susedné Rumunsko, ktoré mu darovalo viac ako 400.000 dávok vakcín od spoločnosti AstraZeneca.