Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Koronavírus

Spotreba kyslíka v levickej nemocnici stúpla o 300 percent

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Na podávanie kyslíka je potrebná rýchla identifikácia pacientov vyžadujúcich si kyslík a vhodné podávanie kvalifikovaným zdravotníckym personálom.

Levice 11. decembra (TASR) – Spotreba medicinálneho kyslíka sa v Nemocnici Agel Levice počas tretej vlny pandémie zvýšila o 300 percent. Aktuálne je v nemocnici hospitalizovaných 23 pacientov pozitívnych na ochorenie COVID-19, z nich päť si vyžaduje napojenie na umelú pľúcnu ventiláciu, informovala námestníčka pre ošetrovateľskú starostlivosť Helena Dudášová.

Na podávanie kyslíka je potrebná rýchla identifikácia pacientov vyžadujúcich si kyslík a vhodné podávanie kvalifikovaným zdravotníckym personálom. Zásobovanie kyslíkom sa zvyčajne dosahuje pomocou kyslíkových fliaš a centrálneho systému. Spotrebu kyslíka riadia sestry, ktoré merajú hladinu kyslíka v krvi pomocou pulzného oxymetra a titrujú prietok kyslíka, aby sa udržali primerané hladiny kyslíka v krvi.

V levickej nemocnici sú k dispozícii kyslíkové fľaše a centrálny systém dodávania kyslíka, ktorý je kontrolovaný centrálnym signalizátorom. Ak je stav zásob kyslíka menší, ako je stanovená hranica, centrálny systém nahlási túto skutočnosť a kyslík sa opäť naskladňuje, nemôže sa teda stať, že by kyslík v nemocnici nebol k dispozícii.