Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Koronavírus

Správa EÚ: Invázia Ruska na Ukrajinu zhoršila antisemitizmus

Silueta ortodoxného Žida, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Agentúra vo výročnej správe uvádza, že nenávisť a dezinformácie šírené na internete v súvislosti s ruskou inváziou a pandémiou "hlboko postihujú židovské komunity po celej Európe".

Viedeň 3. novembra (TASR) - Dezinformácie a nenávisť proti Židom "prekvitajú" na internete počas celej invázie Ruska na Ukrajinu a trend, ktorý sa spustil počas pandémie koronavírusu, sa ďalej zhoršuje. Uvádza sa to v najnovšej správe Agentúry Európskej únie pre základné práva (FRA), ktorú zverejnila vo štvrtok a vypracovala v júli. Venuje sa v nej aj Slovensku. TASR prevzala informácie z tlačovej agentúry AFP.

"Pandémia koronavírusu a útočná vojna proti Ukrajine ešte viac zosilnili" antisemitizmus, ktorý "zostáva v našich spoločnostiach vážnym problémom", povedal riaditeľ FRA so sídlom vo Viedni Michael O'Flaherty.

Pracovná skupina FRA už v júni upozornila na "riziká nepravdivých naratívov" a dezinformácií podnecujúcich antisemitizmus, keď Rusko ospravedlňovalo svoju vojnu obviňovaním ukrajinskej vlády, že je "nacistická a pácha genocídu (na Rusoch na Ukrajine)". Tieto slová Rusko zneužívalo, uviedla FRA.

V správe uvádza, že nenávisť a dezinformácie šírené na internete v súvislosti s ruskou inváziou a pandémiou "hlboko postihujú židovské komunity po celej Európe".

Agentúra vypracovala výročnú správu v júli 2022 na základe vtedajších najnovších údajov o antisemitských incidentoch.

FRA zopakovala, že "antisemitské prípady ukazujú zlú situáciu v celej Európe", pričom zhromaždené údaje a ich klasifikácia sú v každej krajine EÚ rôzne.

Žiadne oficiálne údaje o antisemitských prípadoch nie sú dostupné z Maďarska a Portugalska, čo sťažuje dôkladné porovnanie situácie v krajinách EÚ. V niektorých krajinách (napr. Rakúsko a Fínsko) sa "väčšina zaznamenaných prípadov odohrá online".

Európska komisia predložila vôbec prvú stratégiu boja proti antisemitizmu v októbri 2021. Očakáva sa, že správy o uplatňovaní stratégie EK zverejní v roku 2024 a potom v roku 2029, pričom sa bude opierať o údaje FRA o antisemitských incidentoch.

V kapitole o Slovensku FRA uviedla, že Národná kriminálna agentúra (NAKA) rieši prípady, v ktorých bolo začaté trestné konanie. V roku 2021 zaznamenala NAKA tri antisemitské prípady proti identifikovateľným obetiam. Tri prípady sú aj z roku 2020. V roku 2021 boli páchatelia obvinení z antisemitizmu v 27 prípadoch, rok predtým to bolo 28 prípadov.

FRA ďalej píše, že v roku 2021 boli za antisemitské zločiny odsúdení štyria ľudia, pričom počet takto odsúdených v rokoch 2011-2021 kolísal od nula do sedem za rok podľa štatistiky ministerstva spravodlivosti v tomto období.