Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Koronavírus

Zariadenia sociálnych služieb dostanú opäť rúška, obleky i dezinfekciu

Ilustračná snímka. Foto: TASR/DPA

Rezort práce pre 3. vlnu pripravil aj metodiku krízového riadenia. Tá určuje konkrétne kroky postupu pre bezpečné zvládnutie mimoriadnych situácií v sociálnych službách.

Bratislava 13. septembra (TASR) - Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR opäť spustilo zásobovanie zariadení sociálnych služieb (ZSS) a centier pre deti a rodiny (CDR) ochrannými pomôckami. Informovala o tom hovorkyňa ministra práce Eva Rovenská. Zariadeniam bude v najbližších dňoch znovu posielať ochranné rúška, respirátory, rukavice, štíty, obleky a dezinfekčné prostriedky.

Distribúcia ochranných pomôcok je preventívnym krokom v súvislosti s nástupom 3. vlny pandémie nového koronavírusu. Hovorkyňa tiež poznamenala, že ministerstvo už predzásobilo vyššie územné celky (VÚC) a verejných aj neverejných poskytovateľov sociálnych služieb antigénovými testami, aby mohli testovať zamestnancov a klientov na ochorenie COVID-19.

"Každý samosprávny kraj v súčasnosti dostáva 110.000 jednorazových rúšok a 170.000 respirátorov, ktoré postupne prerozdelia medzi verejných a neverejných poskytovateľov sociálnych služieb v rámci územnej pôsobnosti," vyčíslil riaditeľ odboru krízového manažmentu a bezpečnosti na ministerstve práce Ján Hudák. Rovnako Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVaR) bude mať podľa jeho slov k dispozícii 80.000 rúšok a 94.000 respirátorov určených centrám pre deti a rodiny.

"K tomu do konca septembra rozdistribuujeme všetky nevyhnutné pomôcky pre zamestnancov a klientov zariadení. Samozrejme, aj ministerstvo práce bude mať k dispozícii ďalšie zásoby, aby sme v prípade mimoriadnej situácie boli pripravení okamžite pomôcť," doplnil Hudák.

Rezort práce pre 3. vlnu pripravil aj metodiku krízového riadenia. Tá určuje konkrétne kroky postupu pre bezpečné zvládnutie mimoriadnych situácií v sociálnych službách. Predstaví ju v najbližších dňoch.

Minister práce Milan Krajniak (Sme rodina) uviedol, že situáciu v ZSS rezort pravidelne vyhodnocuje. "Finišujeme s plánom konkrétnych krokov, ktoré v čase krízovej situácie zaistia bezpečné poskytovanie sociálnych služieb. Pevne verím, že aj na základe už získaných skúseností budú akýmsi návodom pre všetky organizácie a inštitúcie, ktoré pracujú alebo spolupracujú v oblasti sociálnych služieb, aby vedeli čo najlepšie zaistiť predovšetkým zdravé a bezpečné prostredie pre svojich klientov," okomentoval Krajniak.

Ministerstvo však hovorí, že situácia v ZSS je v súčasnosti stabilizovaná, k čomu pomohlo očkovanie. Zaočkovanosť druhou dávkou vakcíny je už na úrovni 100 % všetkých, ktorí o očkovanie požiadali v rámci skupinového očkovania. Mnohí zamestnanci sa zaočkovali individuálne. Hovorkyňa spomenula, že rezort rokuje s ministerstvom zdravotníctva o vytvorení intervenčných tímov na očkovanie 3. dávkou.

Ako hovorkyňa vyčíslila, rezort práce doteraz pomohol viacerými opatreniami ZSS, ktoré celkovo od začiatku pandémie stáli 136 miliónov eur.