Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Koronavírus

Stále viac nemeckých strojárov prehodnocuje svoje stratégie v Číne

Na snímke univerzálny dokončovací stroj HX 8x8 na Medzinárodnom veľtrhu obrannej techniky IDEB 10. mája 2022 v Incheba Expo v Bratislave. Foto: TASR - Pavol Zachar

V Číne sa nenaplnili ani nádeje na rýchle hospodárske oživenie po zrušení pandemických obmedzení.

Frankfurt nad Mohanom 12. júla (TASR) - Rastúce geopolitické napätie núti mnohé nemecké strojárske spoločnosti prehodnocovať svoje pôsobenie v Číne. Podľa nich sa atraktivita tejto krajiny z pohľadu investičných príležitostí v posledných troch rokoch citeľne znížila, oznámilo v stredu Združenie nemeckých výrobcov strojov a zariadení (VDMA). TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

V Číne sa nenaplnili ani nádeje na rýchle hospodárske oživenie po zrušení pandemických obmedzení. Dôležití odberatelia utlmujú investície a regionálnym vládam chýbajú financie na nové veľké projekty, uviedol vo vyhlásení prezident VDMA Karl Haeusgen. Odkázal pritom na prieskum zo začiatku roka, v ktorom 45 % z 320 oslovených spoločností uviedlo, že prehodnocuje svoju stratégiu v Číne.

Medzi najdôležitejšími dôvodmi uviedli geopolitické napätie a celkové spomaľovanie druhej najväčšej svetovej ekonomiky. Členské spoločnosti VDMA opakovane hlásia prekážky vo výberových konaniach alebo projektoch z dôvodu neférových vnútroštátnych pravidiel a požiadaviek, uviedol Haeusgen.

Podľa novšieho prieskumu VDMA, do ktorého sa v júni zapojilo 667 spoločností, plánuje v nasledujúcich piatich rokoch viac nemeckých strojárov zriadiť nové výrobné kapacity v Indii (17 %) alebo v členských štátoch Združenia národov juhovýchodnej Ázie ASEAN (12 %) ako v Číne (11 %).

Podľa údajov VDMA je v súčasnosti v Číne pod vlastným menom zastúpených približne 900 nemeckých strojárskych podnikov, z toho približne polovica aj s vlastnými montážnymi alebo výrobnými prevádzkami.