Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Koronavírus

Starosta Londýna vyhlásil kvôli omikronu stav mimoriadnej udalosti

Muž kráča prázdnou ulicou v londýnskej finančnej štvrti City v pondelok 13. decembra 2021. Foto: TASR/AP

V Londýne bolo za posledných sedem dní potvrdených viac ako 65.000 nových prípadov nákazy koronavírusom.

Londýn 18. decembra (TASR) - Starosta Londýna Sadiq Khan vyhlásil v sobotu v britskom hlavnom meste stav mimoriadnej udalosti (major incident), a to v dôsledku šírenia koronavírusového variantu omikron. Informovala o tom agentúra AFP.

V Londýne bolo za posledných sedem dní potvrdených viac ako 65.000 nových prípadov nákazy koronavírusom a za posledných 24 hodín to bolo 26.418 prípadov, čo je najvyšší počet od začiatku pandémie.

Podľa AFP je "major incident" definovaný ako udalosť s celým radom vážnych následkov, ktorá si vyžaduje implementáciu špeciálnych opatrení a je zameraná na pomoc úradom, aby sa navzájom podporovali pri znižovaní prerušenia služieb v meste.

Khan vyhlásil stav mimoriadnej udalosti aj 8. januára, počas predchádzajúcej vlny vírusu, ale o mesiac neskôr ho zrušil, pretože počet prípadov klesol.

"Nárast prípadov variantu omikron v našom hlavnom meste je veľmi znepokojujúci, takže opäť z dôvodu hrozby COVID-19 vyhlasujeme pre naše mesto stav mimoriadnej udalosti," oznámil Khan.

"Je správne, že kľúčové agentúry v Londýne úzko spolupracujú, aby minimalizovali vplyv na naše mesto, a pomáhajú pri ochrane životne dôležitého programu očkovania," doplnil starosta.

Británia zaznamenala rekordný počet prípadov už tretí deň po sebe, čo si vyžiadalo zavedenie nových opatrení, dodala AFP.