Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Koronavírus

Starosta sicílskeho mesta drží hladovku na protest proti opatreniam

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Zmienené opatrenie, ktoré zakazuje príchod aj odchod iných než očkovaných a tzv. prekonaných osôb, leteckou aj lodnou dopravou, robí podľa starostu zo Sicílie ostrov zajatcov.

Rím 18. januára (TASR) - Starosta sicílskeho mesta Messina začal v utorok držať hladovku na protest proti epidemiologickým opatreniam. Vyjadruje tak nesúhlas s tým, že na Sicíliu môžu aktuálne cestovať len ľudia, ktorí chorenie COVID-19 buď prekonali alebo sú proti nemu zaočkovaní.

Starosta Cateno De Luca si už počas uplynulého víkendu postavil stan v messinskom prístave, kde odvtedy prespáva. Jeho zámerom je symbolicky "blokovať" Messinský prieliv oddeľujúci Sicíliu od pevninského Talianska, uvádza agentúra DPA.

Zmienené opatrenie, ktoré zakazuje príchod aj odchod iných než očkovaných a tzv. prekonaných osôb, leteckou aj lodnou dopravou, robí podľa starostu zo Sicílie ostrov zajatcov.

De Luca v reakcii (49) na toto opatrenie talianskych úradov v pondelok oznámil svoju rezignáciu na post starostu s platnosťou od februára. V utorok ráno potom na Facebooku informoval, že začal protestnú hladovku.

Talianska vláda sprísnila 10. januára epidemické pravidlá s cieľom dosiahnuť v krajine vyššiu zaočkovanosť proti covidu a presvedčiť o vakcinácii aj tých, ktorí ju dosiaľ odmietajú.

Pravidlo povoľujúce vstup len zaočkovaným a prekonaným aktuálne platí v tamojších hoteloch, kongresových centrách, reštauráciách, lyžiarskych vlekoch, či diaľkovej doprave.

V Taliansku je dosiaľ proti covidu úplne zaočkovaných už takmer 80 percent tamojších obyvateľov.