Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Koronavírus

Stimuly ECB a využitie ESM sú doležité pre pomoc krajinám eurozóny

Francúzski policajti stoja pred úradom Medzinárodného menového fondu v Paríži. Foto: TASR AP

Veľké európske ekonomiky stratia každý mesiac, počas ktorého budú zatvorené kľúčové sektory 3 % HDP, z čoho je jasné, že ich tento rok čaká hlboká recesia.

Washington 30. marca (TASR) - Uvoľnenie fiškálnych pravidiel eurozóny a podpora zo strany Európskej centrálnej banky (ECB) a eurovalu, teda Európskeho stabilizačného mechanizmu (ESM), sú kriticky dôležité pre silnú reakciu regiónu na pandémiu nového koronavírusu, v pondelok uviedol Medzinárodný menový fond (MMF).

"Netreba podceňovať rozhodnosť lídrov eurozóny urobiť všetko, čo bude potrebné na stabilizáciu eura," uviedol vo svojom blogu na stránke MMF šéf európskeho oddelenia Poul Thomsen. Rozsiahle intervencie ECB a využitie ESM požadované európskymi lídrami, ktorý by mohol dodatočne podporiť fiškálne snahy vlád, by podľa Thomsena mohli umožniť aj krajinám s vysokým verejným dlhom razantne reagovať na aktuálnu krízu.

Veľké európske ekonomiky stratia každý mesiac, počas ktorého budú zatvorené kľúčové sektory, aby sa spomalilo šírenie nového koronavírusu, 3 % HDP, z čoho je jasné, že ich tento rok čaká hlboká recesia, uviedol Thomsen.

Šéfka MMF Kristalina Georgievová v piatok (27. 3.) povedala, že globálna ekonomika je už v recesii a že krajiny musia reagovať masívnymi stimulmi a podpornými opatreniami, aby predišli lavíne bankrotov.

Podľa Thomsena fondu robia najväčšie starosti menšie krajiny, ktoré nie sú členmi Európskej únie (EÚ). Ich finančné trhy nie sú dostatočne vyvinuté a majú obmedzený prístup k externému kapitálu, takže bude pre ne zložité financovať veľký nárast rozpočtových deficitov.