Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Koronavírus

Štvrtou dávkou vakcíny proti COVID-19 sa zaočkovalo vyše 13.000 ľudí

Na snímke zdravotníčka naťahuje injekčnou striekačkou z ampulky vakcínu Novavax počas vakcinácie vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou v Banskej Bystrici dňa 10. marca 2022. Foto: TASR - Ján Krošlák

Štvrtou dávkou vakcíny proti ochoreniu COVID-19 sa na Slovensku môžu očkovať ľudia starší ako 50 rokov a imunokompromitovaní pacienti od 12 rokov.

Bratislava 16. augusta (TASR) - Štvrtou dávkou vakcíny proti ochoreniu COVID-19 je už zaočkovaných 11.317 ľudí nad 50 rokov, tiež 2017 imunokompromitovaných pacientov starších ako 18 rokov. Pre TASR to potvrdila riaditeľka sekcie marketingu a komunikácie Národného centra zdravotníckych informácií (NCZI) Veronika Daničová.

Ďalších 339 ľudí nad 50 rokov a 180 imunokompromitovaných pacientov nad 18 rokov na očkovanie štvrtou dávkou čaká. Mladší ľudia podľa jej slov aktuálne štvrtou dávkou zaočkovaní nie sú a ani na ňu nečakajú.

"Rozdiely v počte očkovaných štvrtou dávkou sú spôsobené konsolidáciou dát po ich migrácii zo starého systému vakcinácie do nového, pričom prevažnú časť opráv tvorili zle zapísané dávky vakcíny, keď boli tretie dávky chybne zapísané ako štvrté," doplnila Daničová.

Štvrtou dávkou vakcíny proti ochoreniu COVID-19 sa na Slovensku môžu očkovať ľudia starší ako 50 rokov a imunokompromitovaní pacienti od 12 rokov. Očkovanie je podľa rezortu zdravotníctva najúčinnejšou ochranou pred ťažkým priebehom ochorenia, hospitalizáciou či úmrtím. Záujemcovia sa môžu registrovať prostredníctvom stránky www.korona.gov.sk alebo využiť možnosť očkovania bez registrácie.