Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Koronavírus

Súd: Britská vláda počas covidu nezvládla starostlivosť o klientov DSS

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Zástupcovia ministerstva zdravotníctva obvinenia odmietajú.

Londýn 27. apríla (TASR) - Britská vláda nezvládnutím starostlivosti o klientov domovov dôchodcov porušila zákon. V stredu o tom rozhodol britský vyšší súd. TASR správu prevzala z televíznej stanice Sky News.

Prípad súdu preložili Cathy Gardnerová a Fay Harrisová, ktorých otcovia zomreli po tom, čo sa nakazili novým koronavírusom.

Vo svojom verdikte súd uviedol, že nariadenia z marca a apríla 2020 nedostatočne zohľadňovali riziko, ktorému boli vystavení starší a zraniteľní obyvatelia DSS pri asymptomatickom prenose vírusu. Vyhlásil, že vtedajší minister zdravotníctva Matt Hancock sa takýmto spôsobom prenosu vírusu nezaoberal.

"Môj otec zomrel v DSS počas prvej vlny pandémie koronavírusu, rovnako ako ďalších desaťtisíc seniorov a ľudí patriacich do rizikových skupín. Domnievam sa, že šlo o zanedbanie starostlivosti zo strany vlády," oznámila Gardnerová. Podľa jej právnika zomrelo v anglických a waleských domovoch sociálnych služieb medzi marcom a júnom 2020 až 20.000 rezidentov.

Zástupcovia ministerstva zdravotníctva obvinenia odmietajú a tvrdia, že žaloba žien mala byť zamietnutá. "Každá smrť je tragédia a my sme neúnavne pracovali na tom, aby sme ochránili každého jedného človeka, najmä ohrozených klientov v domovoch sociálnych služieb. Sektoru sme poskytli peňažnú podporu, ochranné prostriedky a prednostné očkovanie, pričom väčšina personálu aj klientov už sú zaočkovaní," uviedla hovorkyňa vlády po súdnom pojednávaní.