Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Koronavírus

Švajčiarska vláda oznámila pre nárast nakazených nové opatrenia

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Švajčiarske zdravotníctvo je v dôsledku náporu covidových pacientov pod čoraz väčším tlakom.

Ženeva 18. decembra (TASR) - Švajčiarska vláda v piatok oznámila, že na vstup do reštaurácií či účasť na kultúrnych, športových a všetkých ďalších interiérových podujatiach bude potrebné preukázať sa potvrdením o zaočkovaní či prekonaní ochorenia COVID-19. Informovala o tom agentúra AP.

Dôvodom nových opatrení, ktoré vláda oznámila po dohode s regionálnymi lídrami a začnú platiť od pondelka, je nárast prípadov nákazy koronavírusom v krajine.

Švajčiarske zdravotníctvo je v dôsledku náporu covidových pacientov pod čoraz väčším tlakom. Počet ľudí hospitalizovaných s covidom na jednotkách intenzívnej starostlivosti pritom už presiahol tzv. kritickú hranicu 300, približuje AP.

"Epidemiologická situácia je extrémne znepokojivá; počet hospitalizácii stále narastá a v niektorých regiónoch je vyťaženosť jednotiek intenzívnej starostlivosti veľmi vysoká," uviedla vláda.

Okrem zmienených opatrení bude väčšine ľudí nariadené pracovať z domu. Zamestnanci, ktorí budú musieť aj naďalej chodiť do práce, budú povinní nosiť rúško, ak budú v miestnosti aj s niekým ďalším. Súkromné stretnutia budú v prípade nezaočkovaných či neprekonaných vo veku 16 a viac rokov obmedzené na desať osôb.
Ilustračná snímka.
Foto: TASR/AP

V 8,5-miliónovom Švajčiarsku pribudlo za posledný deň 9941 nových prípadov infekcie koronavírusom a 41 súvisiacich úmrtí. Hodnota dvojtýždňovej incidencie predstavuje vyše 1400 prípadov nákazy na 100.000 obyvateľov, čo je približne desaťnásobok úrovní dosahovaných v polovici októbra.

Denné prírastky úmrtí súvisiacich s covidom sú však výrazne nižšie než rekordné hodnoty, ktoré vo Švajčiarsku v tomto smere úrady zaznamenávali koncom vlaňajšieho či začiatkom tohto roka, keď denne pribúdalo 80 až 90 či dokonca aj viac úmrtí.

Podľa najnovších údajov tvorí takmer 98 percent z prípadov nákazy koronavírusový variant delta a za niečo vyše dvoch precent je zodpovedný nový variant omikron, ktorý sa momentálne rýchlo šíri vo viacerých krajinách.