Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Koronavírus

Švajčiarsko vyhlásilo v súvislosti s koronavírusom stav núdze

Laboratórni technici virologického laboratória Ženevskej nemocnice testujú vzorky odobraté osobám podozrivým z infekcie koronavírusom COVID-19, SARS-CoV2, v laboratóriu P4D vo Fakultnej nemocnici v Ženeve vo Švajčiarsku. 10. marca 2020. Foto: TASR/AP

Švajčiarska vláda síce nezakázala voľný pohyb ľudí, ale starších ľudí požiadala, aby zostali doma. Ostatní by si mali pri pohybe vonku od seba udržiavať odstup.

Bern 16. marca (TASR) - Švajčiarska vláda vyhlásila v pondelok v rámci boja proti šíreniu nákazy koronavírusom SARS-CoV-2 stav núdze na území celej krajiny, ktorý potrvá do 19. apríla. Informovala o tom agentúra AFP.

"Je potrebná dôrazná reakcia v rámci celej krajiny. A je potrebná teraz," uviedla v Berne švajčiarska prezidentka Simonetta Sommarugaová na margo rozhodnutia vlády.

Vláda zároveň podľa agentúry DPA oznámila prijatie súboru ďalších opatrení v snahe zabrániť šíreniu ochorenia COVID-19 spôsobovaného koronavírusom. Po Taliansku, Španielsku i Rakúsku tak v krajine zatvoria od polnoci z pondelka na utorok väčšinu obchodov a reštaurácií, s výmimkou predajní potravín, lekární a zdravotníckych zariadení. V krajine budú zakázané tiež všetky verejné i súkromné zhromaždenia.

Švajčiarska vláda síce nezakázala voľný pohyb ľudí, ale starších ľudí požiadala, aby zostali doma. Ostatní by si mali pri pohybe vonku od seba udržiavať odstup.

Švajčiarsko tiež od polnoci sprísní kontroly na hraniciach s Nemeckom, Francúzskom a Rakúskom.

Počet potvrdených prípadov nákazy novým koronavírusom SARS-CoV-2 vzrástol v tejto alpskej krajine v pondelok na 2330. Štrnásť osôb už nákaze podľahlo.