Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Koronavírus

Po parlamentnej debate sa koronavírusom nakazila aj švédska premiérka

Švédska premiérka Magdalena Anderssonová, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Po stredajšej debate v 349-člennom parlamente mali pozitívne testy na koronavírus aj líderka Strany stredu Annie Lööfová a šéf Strany Zelených Per Bolund.

Štokholm 14. januára (TASR) - Švédska premiérka Magdalena Anderssonová mala pozitívny test na koronavírus, oznámil v piatok jej úrad. Informovala o tom agentúra AP.

Premiérka sa tento týždeň spolu s ďalšími straníckymi lídrami zúčastnila na debate vo švédskom parlamente. Najmenej dvaja ďalší vysokopostavení politici boli odvtedy tiež testovaní pozitívne.

Anderssonovej úrad pre švédsku tlačovú agentúru TT uviedol, že premiérka dodržiava "aktuálne platné odporúčania a svoju prácu bude vykonávať z domu". Zároveň dodal, že predsedníčka vlády sa cíti dobre.

Po stredajšej debate v 349-člennom parlamente mali pozitívne testy na koronavírus aj líderka Strany stredu Annie Lööfová a šéf Strany Zelených Per Bolund, ktorý po rokovaní počas vyjadrenia pred novinármi kašľal.

Bolund na sociálnej sieti Twitter vo štvrtok napísal, že mal pozitívny výsledok rýchlotestu na koronavírus a okamžite po tom sa na základe odporúčaní úradu verejného zdravotníctva izoloval.

Ostatní politici, ktorí sa na rozprave zúčastnili, mali všetci negatívne testy, uviedla švédska televízna stanica SVT.

Anderssonová, ktorá predtým vykonávala úrad ministerky financií, sa prvou ženou čele švédskej vlády stala vlani v novembri. Je zároveň šéfkou strany Sociálni demokrati (SD), najväčšej politickej strany v krajine.

Počas väčšiny trvania pandémie sa Švédsko líšilo od ostatných európskych krajín pomerne miernejšími opatreniami – škandinávska krajina nikdy nevyhlásila lockdown a neuzatvorila prevádzky. Namiesto toho sa pri obmedzovaní šírenia nákazy spoliehala na zmysel obyvateľov pre občiansku povinnosť, pripomína AP. Tamojšie úrady namiesto vládnych opatrení kládli dôraz na individuálnu zodpovednosť.

V susednom Fínsku sa bývalý prezident Martti Ahtisaari medzitým zotavil už z druhej infekcie koronavírusom. Ahtisaariho, ktorý sa druhýkrát nakazil v decembri, už prepustili z nemocnice. Osemdesiatštyriročný exprezident (1994 – 2000) sa podľa úradu "cíti dobre a naďalej sa zotavuje". Ahtisaari sa koronavírusom nakazil aj v marci 2020. Trpí Alzheimerovou chorobou a stiahol sa zo všetkých verejných aktivít, píše AP.