Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Koronavírus

Szijjártó: Rokujeme s Ruskom o výrobe vakcíny Sputnik v Debrecíne

Na snímke minister zahraničných vecí Maďarskej republiky Péter Szijjártó, archívna foto. Foto: TASR – Jakub Kotian

Podľa šéfa ruskej diplomacie je rusko-maďarská spolupráca zmysluplná aj v oblasti boja proti koronavírusovej pandémii.

Budapešť 24. augusta (TASR) - Medzi Maďarskom a Ruskom prebiehajú pokročilé rokovania o výrobe ruskej očkovacej látky Sputnik V proti ochoreniu COVID-19, ktorú by mal na základe ruskej licencie vyrábať pripravovaný závod v Debrecíne. Oznámil to v utorok v Budapešti šéf maďarskej diplomacie Péter Szijjártó na spoločnej tlačovej konferencii s ruským ministrom zahraničných vecí Sergejom Lavrovom.

"Koncom tohto roka sa bude môcť uskutočniť technologický transfer a koncom roka 2022 bude možné v Maďarsku začať výrobu očkovacej látky Sputnik V," dodal maďarský minister, ktorého citovala agentúra MTI.

Lavrov označil rokovania s maďarským rezortným partnerom za priateľské. Pripomenul, že v prvých piatich mesiacoch tohto roka vzrástla vzájomná výmena tovaru medzi Ruskom a Maďarskom takmer o 35 percent. Veľké investície sa chystajú v rámci projektu rozširovania atómovej elektrárne Paks 2, ale aj v mnohých iných oblastiach.

Podľa šéfa ruskej diplomacie je rusko-maďarská spolupráca zmysluplná aj v oblasti boja proti koronavírusovej pandémii. "Maďarsko medzi prvými úspešne nasadilo Sputnik V, a teraz už rokujeme o spustení jeho výroby. Táto otázka sa nesmie prepolitizovať, pretože tým sa znižuje šanca na zdolanie koronavírusu," podčiarkol Lavrov.

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov, foto z archívu.
Foto: TASR/AP


Ruský minister dodal, že za problémami, ktoré existujú medzi Európskou úniou (EÚ) a Ruskom, stoja otvorene protiruské línie, preto si Rusko veľmi cení postoj Maďarska.

Lavrov k situácii na Ukrajine poznamenal, že so Szijjártóom sa zhodli na tom, že je potrebné realizovať minské dohody, ktoré však ukrajinské vedenie sabotuje. "Znepokojuje nás diskriminačná politika Kyjeva voči národom, ktoré dlho žijú na území Ukrajiny," zdôraznil.

Szijjártó k otázke ruskej vakcíny spresnil, že výroba v Debrecíne sa začne jej posledným segmentom, neskôr bude ale možnosť aj na realizáciu celého výrobného reťazca Sputniku V. Podľa jeho slov Maďarsko rokuje aj o výrobe očkovacej látky čínskej spoločnosti Sinopharm a je otvorené aj ďalšej výrobe na základe iných licencií.




(spravodajca TASR Ladislav Vallach)