Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Koronavírus

Živnostníci žiadajú úľavy pre koronavírus

Ilustračné foto. Foto: TASR/František Iván

Odložené sociálne a zdravotné odvody by živnostníci chceli doplatiť počas ďalších 18 mesiacov.

Bratislava 13. marca (TASR) – Slovenský živnostenský zväz v piatok navrhol predsedovi vlády Petrovi Pellegrinimu (Smer-SD) niekoľko opatrení, ktoré by malým a stredným podnikateľom pomohli preklenúť straty spôsobené karanténou v súvislosti s opatreniami pre šírenie nákazy nového koronavírusu.

Zväz požaduje trojmesačný odklad platieb sociálnych a zdravotných odvodov pre živnostníkov, oslobodenie náhrad mzdy pre pracovníkov od odvodov, zdravotných poistení a dane, ale aj predĺženie splatnosti dane o tri mesiace, či poskytnutie bezúročných preklenovacích úverov. V piatok o tom informoval SŽZ v tlačovej správe zaslanej médiám.

"V snahe zabrániť zvýšenému riziku insolvencií a v snahe zamedziť, aby sa desaťtisíce živnostníkov v krátkom čase stali sociálne odkázanými, navrhujeme s veľkou vážnosťou zaviesť opatrenia, ktoré zmiernia finančné dosahy karanténnych opatrení na malých a stredných podnikateľov," uviedol prvý viceprezident SŽZ Ján Palenčár. O svojich požiadavkách živnostníci informovali aj predsedu hnutia OĽaNO Igora Matoviča, povereného zostavením novej vlády.

Podľa zväzu dochádza na základe prijatých opatrení na zamedzenie a zmiernenie následkov ochorenia COVID-19 k závažným obmedzeniam prevádzky u väčšiny živnostníkov, malých a stredných podnikateľov. Výpadok tržieb v trvaní niekoľkých týždňov spôsobí podľa zväzu firmám významné problémy s finančnou hotovosťou a firmy nebudú mať dostatok voľných finančných zdrojov na úhradu miezd a nemocenského, nájomného, energií, splátok úverov a ďalších platieb.

Odložené sociálne a zdravotné odvody by živnostníci chceli doplatiť počas ďalších 18 mesiacov, odvody a dane za náhrady mzdy vyplatené pracovníkom pre prekážky v práci z dôvodu preventívnych karanténnych opatrení chcú odpustiť úplne.

Hoci je možné si aj v súčasnosti odložiť termín podania daňového priznania, a tým aj zaplatenia dane o tri mesiace, živnostníci chcú, aby sa trojmesačný odklad splátky dane vzťahoval automaticky aj na tých, ktorí už priznanie podali. Posledným bodom navrhnutých opatrení je poskytovanie dvojročných bezúročných preklenovacích úverov a odklad splátok istiny súčasných úverov o šesť mesiacov.

"Podnikatelia chápu túto mimoriadnu situáciu a nežiadajú kompenzáciu strát zo zisku, ale očakávame ústretovosť od štátu kompenzáciou a úľavou v mimoriadnych nezavinených nákladoch spojených s touto situáciou tak, aby prežili a mohli ďalej fungovať vo svojom podnikaní, vytvárať hodnoty, poskytovať prácu svojim zamestnancom a platiť dane štátu," dodal Palenčár.