Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Koronavírus

CESTUJETE DO TALIANSKA? Krajina sprísňuje opatrenia pre vstup

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

K sprísneniu opatrení v Taliansku dochádza v čase, keď Európa bojuje s ďalšou vlnou pandémie a rozširujúcim sa novým koronavírusovým variantom omikron.

Rím 15. decembra (TASR) - Taliansko sprísni od štvrtka opatrenia pre ľudí, ktorí tam prichádzajú z ostatných krajín Európskej únie. Podľa nových opatrení sa všetci cestujúci prichádzajúci z EÚ budú musieť pred príchodom otestovať a tí, ktorí nie sú zaočkovaní, budú okrem toho musieť absolvovať aj päťdňovú karanténu, informovala v stredu agentúra AFP.

Doposiaľ sa od cestujúcich prichádzajúcich z krajín Európskej únie vyžadoval iba doklad o očkovaní alebo prekonaní covidu či negatívny výsledok testu.

Nariadenie, ktoré v utorok podpísal taliansky minister zdravotníctva Roberto Speranza, však "ustanovuje povinnosť, aby všetci prichádzajúci z krajín Európskej únie mali pri odchode negatívny test. Pre nezaočkovaných sa plánuje okrem testu aj zavedenie päťdňovej karantény".

Nové opatrenia vstúpia do platnosti vo štvrtok 16. decembra a budú platné do 31. januára.

Nezaočkovaní ľudia prichádzajúci z krajín, ktoré nie sú súčasťou eurobloku, musia už teraz po príchode absolvovať karanténu, a od zaočkovaných sa vyžaduje negatívny test.

K sprísneniu opatrení v Taliansku dochádza v čase, keď Európa bojuje s ďalšou vlnou pandémie a rozširujúcim sa novým koronavírusovým variantom omikron. Počiatočné dáta totiž naznačujú, že tento variant je nákazlivejší než v súčasnosti dominantný variant delta.

Taliansko bolo prvou krajinou EÚ, ktorú začiatkom vlaňajška zasiahla pandémia koronavírusu.

V poslednom čase sa Taliansko snaží držať pandemickú situáciu na svojom území pod kontrolou prostredníctvom používania covidpasov, ktorými sa musia obyvatelia krajiny preukazovať takmer pri všetkých aktivitách, a to ako v práci, tak aj pri vstupe do reštaurácií, uvádza AFP.