Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Koronavírus

Taliansky Caritas zaznamenal výrazný počet žiadateľov o podporu

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Až 52 % tvorili rodiny s maloletými deťmi, ženy a mladí ľudia.

Rím 18. októbra (TASR) - Talianska cirkevná nadácia Caritas Italiana zaznamenala v dôsledku pandémie nového koronavírusu výrazný nárast počtu žiadateľov o podporu. Od apríla do júna podporila celkovo 450.000 ľudí, pričom zaevidovala výrazný vzostup žiadostí o pomoc od tzv. nových chudobných, čiže osôb, ktoré sa prvýkrát obrátili na Caritas. Ich podiel medziročne stúpol z 31 % na 45 %.

Z tohto počtu až 52 % tvorili rodiny s maloletými deťmi, ženy a mladí ľudia. Mnohí z nich sú nezamestnaní, alebo v dôsledku lockdownu neboli schopní vykonávať svoju prácu. Vyplýva to zo správy Caritasu zverejnenej v sobotu 17. októbra, o ktorej informuje agentúra APA.

Okrem toho sa prvýkrát na Caritas obrátilo aj 2073 malých obchodníkov a živnostníkov, ktorí sa dostali do finančných ťažkostí a nemajú prístup k sociálnym podporným opatreniam vlády.

Vzhľadom na ťažkú sociálnu situáciu v Taliansku požadujú najvplyvnejšie tamojšie odbory CGIL predĺženie zákazu prepúšťania, ktorý má platiť do konca tohto roka. Vďaka tomuto opatreniu talianske firmy nesmú prepúšťať zamestnancov. Šéf CGIL Maurizio Landini v rozhovore pre denník La Stampa žiada, aby vláda predĺžila platnosť celého systému podporných opatrení.