Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Koronavírus

I. Korčok privítal pomoc Rakúska pri plošnom testovaní

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok, archívna snímka. Foto: TASR Pavol Zachar

Päťdesiat vojenských medikov z Rakúska bude pomáhať pri príprave a vykonaní celoplošného testovania obyvateľstva Slovenska.

Bratislava 30. októbra (TASR) - Minister zahraničných vecí Ivan Korčok (nominant SaS) privítal pomoc Rakúska a Maďarska pri celoplošnom testovaní v súvislosti s ochorením COVID-19. TASR o tom informoval tlačový odbor rezortu diplomacie.

"Susednému Rakúsku patrí veľká vďaka za vyslanie lekárskeho personálu, ktorý príde pomáhať pri testovaní našich obyvateľov. Je to cenné gesto, na ktoré nesmieme zabúdať. Niet lepšieho spôsobu ako preukázať dobré susedské vzťahy," uviedol Korčok.

Šéf slovenskej diplomacie požiadal listom o pomoc svojho rakúskeho kolegu Alexandra Schallenberga. "Pandémia je výzvou pre celý svet, pričom situácia v mnohých krajinách vrátane Slovenska je kritická. Preto sa vláda rozhodla, že zorganizuje celoplošné testovanie obyvateľstva," hovorí Korčok. Potešilo ho, že rakúska vláda zareagovala takto promptne.

Päťdesiat vojenských medikov z Rakúska bude pomáhať pri príprave a vykonaní celoplošného testovania obyvateľstva Slovenska. Vyplýva to z návrhu, ktorý odsúhlasila vláda na piatkovom rokovaní. Majú tiež pomáhať pri odstraňovaní následkov núdzového stavu.

Korčok sa poďakoval za vyslanie 200 zdravotníkov aj Maďarsku. "Náš minister vnútra požiadal maďarského kolegu o 50 zdravotníkov, ktorí nám pomôžu pri celoštátnom testovaní. Maďarsko zareagovalo tak, že ich vyšle 200. Vítam, že tak Rakúsko, ako aj Maďarsko aj týmto spôsobom ukázali, čo pre nich znamenajú dobré susedské vzťahy," dodal.

Maďarskí zdravotníci majú podľa slovenského rezortu diplomacie pôsobiť v okresoch Komárno, Levice, Nitra a Trebišov.