Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Koronavírus

Thajská polícia zasiahla proti demonštrantom gumovými nábojmi

Na snímke thajská polícia zasahuje gumovými projektilmi proti demonštrantom, ktorí v hlavnom meste Bangkok vyjadrujú nespokojnosť s vládou a jej postupom pri kríze spôsobenej koronavírusom 10. augusta 2021. Foto: TASR/AP

Približne 150 ľudí sa v stredu zhromaždilo na jednej z hlavných križovatiek v Bangkoku s cieľom pochodovať k premiérovej rezidencii.

Bangkok 11. augusta (TASR) – Thajská polícia v stredu už druhý deň za sebou zasiahla gumovými projektilmi proti demonštrantom, ktorí v hlavnom meste Bangkok vyjadrovali nespokojnosť s vládou a jej postupom pri kríze spôsobenej koronavírusom. Informovala o tom agentúra AFP.

Ľudia v uliciach prejavujú svoj hnev voči vláde premiéra Prajuta Čanóčchu a náročnej finančnej situácii, ktorú spôsobili pandemické opatrenia, píše AFP.

Približne 150 ľudí sa v stredu zhromaždilo na jednej z hlavných križovatiek v Bangkoku s cieľom pochodovať k premiérovej rezidencii. Dav sa však rýchlo rozpŕchol po tom, ako zasiahla poriadková polícia a zadržala najmenej dvoch demonštrantov.

Na snímke policajti použili slzotvorný plyn proti demonštrantom počas protestu proti postupom vlády pri kríze spôsobenej koronavírusom v Bangkoku 11. augusta 2021.
Foto: TASR/AP


Protestujúci ešte predtým pálili figurínu predstavujúcu sudcu, ktorý odmietol prepustiť na kauciu osoby zadržané z politických dôvodov.

Polícia v utorok počas zrážok s demonštrantmi zadržala 48 osôb. Polícia použila gumové projektily; zhromaždení ľudia odpovedali hádzaním kameňov a svetlíc.

Deväť policajtov utrpelo zranenia vrátane jedného, ktorého postrelili do nohy.

Na snímke policajti zatýkajú protivládnu demonštrantku počas protestu proti postupom vlády pri kríze spôsobenej koronavírusomv Bangkoku 11. augusta 2021.
Foto: TASR/AP


Prodemokratické hnutie v Thajsku sa začalo s protivládnymi protestami na jeseň 2020. Demonštranti dlhodobo požadujú odstúpenie premiéra Prajuta, ktorý je pri moci od vojenského prevratu z mája 2014. Chcú tiež zmenu ústavy i obmedzenie kompetencii kráľa Vatčirálongkóna.

Hnutie však bolo oslabené po tom, ako v krajine vzrástol počet prípadov ochorenia COVID-19 a úrady umiestnili vedúcich predstaviteľov hnutia do väzby, píše AFP.

Demonštranti v Bangkoku v stredu porušili zákaz verejných zhromaždení, ktorý úrady zaviedli s cieľom zabrániť šíreniu koronavírusu. Thajsko v stredu hlásilo 21 000 nových prípadov nákazy.