Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Koronavírus

Trumpova administratíva pripravuje stimuly v hodnote 850 mld. USD

Na snímke americký prezident Donald Trump vyhlásuje, že v dôsledku pandémie koronavírusu SARS-CoV-2 zavádza stav núdze na území celých Spojených štátov pred Bielym domom v piatok 13. marca 2020. Foto: TASR/AP

Washington sa snaží zmierniť potenciálne ekonomické dôsledky epidémie.

Washington 17. marca (TASR) - Administratíva amerického prezidenta Donalda Trumpa chce prijať stimuly na podporu ekonomiky zasiahnutej pandémiou nového koronavírusu v hodnote 850 miliárd USD (761,85 miliardy eur), uviedli americké médiá. Súčasťou návrhu Bieleho domu je aj 50 miliárd USD, ktoré majú ísť na pomoc aerolíniám.

Nový koronavírus ochromil ekonomiku. Bary a reštaurácie sú zatvorené alebo obmedzili svoje služby. Američania zostávajú doma, čo má negatívny vplyv na obchody. Nákaza tvrdo zasiahla cestovný ruch a dopravu.

Washington sa snaží zmierniť potenciálne ekonomické dôsledky epidémie. Takisto centrálna banka (Fed) výrazne uvoľnila menovú politiku a prijala opatrenia na zabezpečenie likvidity. Wall Street napriek tomu v pondelok pokračovala v páde, keď jej hlavný index Dow Jones Industrial Average klesol najprudšie od roku 1987.

(1 EUR = 1,1157 USD)