Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Koronavírus

Tržby firiem Pfizer, BioNTech a Moderna zvýši podanie 3. dávky vakcín

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Americká agentúra na kontrolu a reguláciu potravín a liekov schválila použitie posilňovacej dávky od spoločností Pfizer a Moderna pre ľudí s oslabeným imunitným systémom.

New York 15. augusta (TASR) - Tržby farmaceutických firiem Pfizer, BioNTech a Moderna v najbližších rokoch zvýši podávanie tretej, takzvanej posilňovacej dávky ich vakcín proti ochoreniu COVID-19, očakávajú analytici a investori.

Firmy už niekoľko mesiacov tvrdia, že plne očkovaní ľudia zrejme budú potrebovať ešte jednu dávku ich vakcín, aby boli chránení aj naďalej a tiež aj proti novým variantom koronavírusu.

Počet vlád, ktoré chcú starším ľuďom a tiež ľuďom so slabou imunitou aplikovať aj tretiu dávku, sa zvyšuje, už sa tak rozhodli Čile, Nemecko či Izrael. Jedným z dôvodov je i rýchle šírenie delta variantu nového koronavírusu.

Americká agentúra na kontrolu a reguláciu potravín a liekov FDA vo štvrtok (12. 8.) schválila použitie posilňovacej dávky od spoločností Pfizer a Moderna pre ľudí s oslabeným imunitným systémom.

Pfizer spoločne s nemeckým partnerom BioNTech a Moderna si na tržbách z predaja vakcín proti ochoreniu COVID-19 len v tomto a budúcom roku zabezpečili celkovo viac než 60 miliárd USD (51 miliárd eur). Analytici prognózujú v roku 2023 tržby ďalších viac než 6,6 miliardy USD pre Pfizer/BioNTech a 7,6 miliardy USD pre Modernu predovšetkým z predaja posilňovacích dávok ich vakcín. Nakoniec hodnota tohto trhu zrejme o niečo klesne, keďže sa zvýši konkurencia zo strany ďalších firiem.

(1 EUR = 1,1765USD)