Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Koronavírus

Turecká centrálna banka znížila kľúčový úrok na 9,75 %

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Turecká centrálna banka tento rok uvoľnila menovú politiku už tretíkrát.

Ankara 17. marca (TASR) - Turecká centrálna banka zareagovala na šírenie nákazy nového koronavírusu a znížila hlavné úrokové sadzby.

Kľúčová 1-týždňová sadzba klesla o 1 percentuálny bod na 9,75 %, uviedla turecká centrálna banka. Menový výbor prijal rozhodnutie na mimoriadnom zasadnutí. Pravidelné zasadnutie sa malo konať vo štvrtok (19. 3.) a ekonómovia počítali so znížením sadzieb len o 0,5 percentuálneho bodu.

"Keďže šírenie nového koronavírusu zhoršilo globálne rastové vyhliadky, centrálne banky v priemyselných a rozvíjajúcich sa krajinách prijali koordinované expanzívne opatrenia," uviedla turecká centrálna banka vo svojom vyhlásení. Dodala, že pandémia má vplyv na toky kapitálu, finančné trhy, medzinárodný obchod aj ceny komodít a že centrálne banky pozorne monitorujú tento vývoj.

Turecká centrálna banka tiež uviedla, že použije všetky dostupné nástroje, aby zmiernila ekonomické dôsledky krízy spôsobenej novým koronavírusom. Takisto prijala viaceré opatrenia, aby zabezpečila likviditu pre banky.

Turecká centrálna banka tento rok uvoľnila menovú politiku už tretíkrát. Ešte v polovici roka 2019 sa kľúčová sadzba nachádzala na úrovni 24 %. Podľa centrálnej banky klesajúce ceny komodít utlmia infláciu.

Turecká líra po rozhodnutí centrálnej banky prehĺbila svoje straty a dolár sa voči líre posilnil na 6,4931 TRY/USD, čo je najviac od septembra 2018.