Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Koronavírus

Turecko začalo očkovať svojou vlastnou vakcínou Turkovac

Na archívnej snímke turecký minister zdravotníctva Fahrettin Koca drží ampulky s prvou vakcínou proti koronavírusu vyvinutou v Turecku v stredu 22. decembra 2021. Foto: TASR/AP

Táto vakcína vstúpila v júni do tretej fázy klinického testovania, na ktorom sa zúčastnilo 40.800 ľudí z Turecka.

Ankara 30. decembra (TASR) - Turecko začalo vo štvrtok podávať vakcínu proti ochoreniu COVID-19 s názvom Turkovac vyvinutú v Turecku. Informovala o tom agentúra Reuters.

Turecký regulačný úrad udelil vakcínu Turkovac na tzv. núdzové použitie schválil minulý týždeň. Táto vakcína vstúpila v júni do tretej fázy klinického testovania, na ktorom sa zúčastnilo 40.800 ľudí z Turecka. Oficiálne údaje o jej účinnosti neboli dosiaľ zverejnené.

V krajine už podali viac ako 130 miliónov dávok vakcín od čínskej spoločnosti Sinovac a konzorcia Pfizer/BioNtech. Takisto začali očkovať aj posilňujúcou dávkou.

Turecký minister zdravotníctva Fahrettin Koca obyvateľov krajiny vyzval, aby sa takouto doplňujúcou dávkou dali zaočkovať. Vakcínu Turcovac môžu podľa jeho slov ako posilňujúcu dostať i osoby, ktoré boli predtým zaočkované inou očkovacou látkou.

Počty nových denných prípadov s Turecku sa zvýšili v dôsledku šírenia sa variantu omikron a počas tohto týždňa dosahovali viac ako 30.000 nových infikovaných denne. Zdravotnícke úrady v stredu hlásili viac ako 36.000 nových prípadov, čo je najviac od 29. apríla. Koca však zmeny v epidemiologických opatreniach neoznámil.

"Rýchlejšie šírenie sa variantu omikron nespôsobuje zmenu v opatreniach," povedal a zdôraznil potrebu dodržiavania súčasných opatrení jednotlivcami.

Turecký prezident Recep Rayyip Erdogan opakovane vyhlásil, že jeho vláda vakcínu Turcovac sprístupní po celom svete. Ankara však ešte predtým musí zverejniť podrobné informácie o účinnosti tejto vakcíny či výsledky jej klinických testov.