Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Koronavírus

Pandémia prudko zvýšila dopyt Čechov po dovolenke na jachte

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Navyše, počet nových záujemcov o kapitánske skúšky sa medziročne zvýšil približne o 25 %.

Praha 10. júla (TASR) - Záujem o dovolenku na jachte je v tomto roku omnoho vyšší než v minulosti. Poukázali na to v týchto dňoch zverejnené údaje spoločnosti Boataround.com, o ktorých informoval server iDNES.cz.

V apríli zaznamenal špecializovaný web štyrikrát viac rezervácií než pred rokom, v máji dokonca osemkrát. Navyše, počet nových záujemcov o kapitánske skúšky sa medziročne zvýšil približne o 25 %.

Ako uviedol spoluzakladateľ Boataround.com Pavel Pribiš, ukazuje sa, že Česi majú v porovnaní s minulými rokmi omnoho väčšiu chuť stráviť dovolenku na jachte. "Je to pochopiteľné, dovolenka na jachte je vnímaná ako bezpečná a lacná dovolenka v súkromí," povedal Pribiš.

Navyše, pandémia tomto trendu pomohla, a to v tom, že prenajímatelia jácht ponúkajú výhodné podmienky. Aj nové jachty sú tak omnoho dostupnejšie než v minulosti. Podľa Pribiša je v súčasnosti rekordný nielen dopyt, ale zvyšuje sa aj cenové rozpätie prenájmu jachty. "V minulých rokoch volili Česi najmä jachty s výhodným pomerom ceny a výkonu. Tento rok je vidieť, že si dovolenku chcú naozaj užiť, takže volia novšie a pohodlnejšie jachty. V priemere sú ochotní zaplatiť o 500 eur týždenne viac, než boli ochotní v minulom roku," dodal Pribiš.
Ilustračná snímka.
Foto: TASR/AP

Aj keď sa to nezdá, Česi a Slováci sú národom moreplavcov, napriek tomu, že nemajú more. Českí jachtári sú v oblasti dopytu po jachtách momentálne druhí. Predstihli ich iba záujemcovia zo Slovenska. Na 3. mieste sú Nemci.

Navyše, záujem o jachty zvýšili tento rok aj ľudia, ktorí využívali jachty ešte pred pár rokmi, ale pre pracovnú zaneprázdnenosť takúto dovolenku v posledných rokoch vynechali. "Vnímame to tak, že si chcú odpočinúť po náročnom období," povedal Pribiš s tým, že sa na ne vracajú aj ľudia z vekovo najohrozenejších skupín.

Ako ukázal prieskum, najpopulárnejšou destináciou je tradične Chorvátsko. Za ním nasledujú Grécko a severné Taliansko.

V posledných rokoch si dovolenka na jachte získala obľubu aj medzi rodinami s deťmi a študentami. Rapídne sa tak znižuje veková hranica jachtárov.

"Predtým to boli jachtári vo veku 45 rokov a vyššie, dnes sú to aj jachtári vo veku zhruba 25 rokov," povedal inštruktor a kapitán námornej akadémie Seatime.cz Pavel Kocych. Teoretická príprava na kapitánske skúšky trvá zvyčajne dva a pol dňa. Za ňou nasleduje týždeň praxe.