Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Koronavírus

Ukrajina chce zaviesť povinné očkovanie pre zdravotníkov

Ilustračné foto Foto: TASR/Tomáš Halász

Ukrajina zaznamenala v posledných týždňoch v súvislosti s koronavírusom rekordné počty infikovaných a úmrtí.

Kyjev 12. novembra (TASR) - Ukrajinské ministerstvo zdravotníctva navrhlo zaradiť zdravotníckych pracovníkov a zamestnancov miest a obcí medzi profesie, pre ktoré bude povinné očkovanie proti novému koronavírusu. Informovala o tom v piatok agentúra Reuters.

V snahe zvýšiť záujem verejnosti o očkovanie už ukrajinská vláda predtým zaviedla povinné očkovanie pre niektoré profesie vrátane učiteľov a štátnych zamestnancov.

Podľa ukrajinského ministra zdravotníctva Viktora Ľaška by k nim mali pribudnúť aj zdravotníci a pracovníci komunálnych služieb. Bez potvrdenia o očkovaní nebude týmto zamestnancom umožnený prístup na pracoviská, píše Reuters.

Ukrajina zaznamenala v posledných týždňoch v súvislosti s koronavírusom rekordné počty infikovaných a úmrtí. V snahe zvrátiť túto situáciu úrady zaviedli lokálne lockdowny a pokúšajú sa zrýchliť tempo očkovania. Od začiatku pandémie tam zaznamenali vyše tri milióny nakazených a 74.857 úmrtí.

Napriek tomu, že obyvatelia Ukrajiny majú možnosť zaočkovať sa jednou zo štyroch dostupných vakcín od spoločností Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca a Sinovac, je proti covidu doposiaľ plne zaočkovaných iba približne 8,3 milióna zo 41 miliónov obyvateľov, čo je jedna z najnižších úrovní spomedzi európskych krajín.

Za posledný deň tam podľa agentúry Ukrinform zaznamenali na Ukrajine 24.058 prípadov nákazy a 750 úmrtí.

Nové opatrenia ukrajinskej vlády podnietili rozmach čierneho trhu so sfalšovanými covidovými certifikátmi. Objavili sa i správy o falošnej digitálnej aplikácii, ktorá údajne obsahuje už nainštalované covidpasy. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v utorok uviedol, že polícia zriadila špeciálne útvary, ktoré majú za úlohu pátrať po sfalšovaných dokumentoch.