Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Koronavírus

Ukrajina ponúka za zaočkovanie sa finančnú odmenu

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Vláda plánuje tento rok vyčleniť na motivačný program tri miliardy hrivien (100.870.200 eur) a tú istú sumu aj v roku 2022.

Kyjev 16. novembra (TASR) - Ukrajina hlásila v utorok rekordný denný počet 838 úmrtí na ochorenie COVID-19 a prudko pribúdajú aj prípady nákazy koronavírusom. Úrady sa preto snažia zvýšiť zaočkovanosť obyvateľstva, napríklad vyplácaním odmeny. Informácie priniesla tlačová agentúra AP.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sľúbil v pondelok každému Ukrajincovi, ktorý sa dá zaočkovať, 1000 hrivien (33,62 eura). Ukrajinci môžu začať dostávať tieto platby od 19. decembra, spresnili úrady.

"Týmito peniazmi sa dá zaplatiť členstvo vo fitness klube, návšteva kina, divadla, múzea, koncertu či výstavnej siene alebo sa za ne dá kúpiť lístok na vnútroštátnu cestu," vysvetlil Zelenskyj vo videoodkaze na Facebooku.

Vláda plánuje tento rok vyčleniť na motivačný program tri miliardy hrivien (100.870.200 eur) a tú istú sumu aj v roku 2022.

Pandémia si na Ukrajine s približne 41 miliónmi obyvateľov vyžiadala celkovo 77.985 mŕtvych.

Hoci má Ukrajina k dispozícii štyri vakcíny proti koronavírusu – od spoločností Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca a Sinovac –, zatiaľ sa zaočkovalo len 19,8 percenta obyvateľov. Toto číslo je jedno z najnižších v Európe.

Podľa úradov je príčinou novej vlny prípadov nákazy veľká neochota verejnosti dať sa zaočkovať. Vláda sa pokúša prinútiť ľudí k očkovaniu tak, že od učiteľov, lekárov, vládnych zamestnancov a ďalších skupín pracovníkov vyžaduje úplné zaočkovanie do 1. decembra.

Vláda takisto začala vyžadovať dôkaz o očkovaní alebo negatívny výsledok testu v prípade, že chcú ľudia nastúpiť do lietadla, vlaku a diaľkového autobusu.

Nové vládne pravidlá a obmedzenia viedli k vzniku čierneho trhu s falošnými dokladmi o očkovaní. Falošné potvrdenia o vakcinácii sa predávajú v prepočte za 87 až 262 eur. Objavili sa aj správy o falošnej verzii vládnej aplikácie, ktorá sa dá do smartfónu nainštalovať spolu s falošným potvrdením o zaočkovaní.