Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Koronavírus

Ukrajina tvrdí, že spustila protiofenzívu proti ruským silám

Na snímke z 9. marca 2022 ukrajinský vojak sa pohybuje v Irpine na okraji Kyjeva na Ukrajine. Foto: TASR/AP

Radikálne to mení dispozície strán (konfliktu), uviedol poradca Zelenského.

Kyjev 16. marca (TASR) - Ukrajinské ozbrojené sily spúšťajú protiofenzívu voči ruskej armáde "vo viacerých operačných oblastiach", uviedol v stredu na Twitteri Mychajlo Podoľak, poradca prezidenta Volodymyra Zelenského. TASR prevzala správu z agentúry Reuters.

"Radikálne to mení dispozície strán (konfliktu)," napísal Podoľak bez ďalších podrobností. Agentúre Reuters sa jeho tvrdenia nepodarilo bezprostredne overiť.

Pohotovostná služba v Charkovskej oblasti na východe Ukrajiny v stredu podľa agentúry Reuters uviedla, že v doterajšom priebehu ruskej invázie bolo zabitých najmenej 500 obyvateľov mesta Charkov.

Viačeslav Čaus, gubernátor Černihivskej oblasti na severe Ukrajiny povedal, že v meste Černihiv, ako aj v ďalších oblastiach tohto regiónu nefungujú dodávky elektriny. Dodal však, že ukrajinské zložky "sú silné a ruskému nepriateľovi zasadzujú údery každú hodinu".

Z obliehaného prístavného mesta Mariupol utieklo v autách už približne 20.000 ľudí, uviedlo v stredu ukrajinské ministerstvo vnútra. Stovky tisíc ďalších tam však naďalej zostávajú bez dodávok tepla, elektriny či tečúcej vody. Mariupol ležiaci na pobreží Azovského mora, ktorý je kľúčovým pre ďalší posun ruských síl smerom na západ Ukrajiny, čelí už vyše dvoch týždňov rozsiahlemu bombardovaniu a ostreľovaniu. Podľa odhadov ukrajinských predstaviteľov tam počas bojov zahynulo už vyše 2500 civilistov a najmenej 200.000 čaká na nevyhnutnú evakuáciu.