Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Koronavírus

Univerzita ULB vyzvala študentov medicíny, aby pomáhali nemocniciam

Foto: TASR/AP

Vedenie univerzity na svoju výzvu už dostalo 83 pozitívnych odpovedí od študentov, ktorí sú vzhľadom na naliehavosť situácie ochotní pomáhať zdravotnému systému.

Brusel 16. marca (TASR) - Slobodná univerzita v Bruseli (ULB/VUB) vydala v nedeľu večer výzvu pre svojich študentov zapísaných v odboroch zdravotníctva, aby vytvorili "légiu dobrovoľníkov COVID-19" a pomohli nemocniciam a zdravotným ústavom v krajine, ktoré bojujú s narastajúcim počtom prípadov koronavírusu. Uviedla v pondelok tlačová agentúra Belga.

Vedenie univerzity na svoju výzvu už dostalo 83 pozitívnych odpovedí od študentov, ktorí sú vzhľadom na naliehavosť situácie ochotní pomáhať zdravotnému systému.

Šírenie COVID-19 vytvorilo značný tlak na nemocnice a opatrovateľské domy, ktoré hlásia nadčasy a prepracovanosť zdravotného personálu. Zdravotníci sú neraz vystavení hrozbám nákazy koronavírusom a v takýchto prípadoch im hrozí karanténa, čo ešte viac oslabí zdravotný systém ako taký.

ULB výzvu adresovala študentom v odboroch medicíny, ktorí už majú skúsenosti s praxou v zdravotníckych štruktúrach. "Či už sa to týka lekárskej vedy, fyzioterapie, osteopatie alebo oblasti verejného zdravia, všetci musia byť pripravený byť rýchlo k dispozícii, aby pomohli zamestnancom nemocníc a opatrovateľských domovov," uvádza sa v oficiálnom vyhlásení univerzity. Vedenie ULB spresnilo, že bude kontaktovať jednotlivé nemocnice s cieľom zistiť ich potreby a uviesť ich do kontaktu so študentmi. Tí budú následne prijatí do nemocnice ako dobrovoľníci a budú pod vedením nemocničného personálu.

Výbor pre finančné záležitosti belgického federálneho parlamentu v pondelok rozhodol o uvoľnení mimoriadnej finančnej pomoci vo výške jednej miliardy eur. Táto suma sa pridelí takzvanej "medzirezortnej rezerve", ku ktorej majú prístup rôzne ministerstvá. Z vyčlenenej miliardy eur by sa mali financovať opatrenia na boj proti COVID-19 a zlepšenie zdravotnej starostlivosti ako aj na podporu podnikateľského sektora, malých a stredných podnikov a samostatne zárobkovo činných osôb, ktoré utrpeli škody v dôsledku šíriaceho sa koronavírusu.

"Ak sa neskôr ukáže, že miliarda eur je nedostatočná, budeme schopní túto sumu zvýšiť, samozrejme po dohode s parlamentom," uviedol podpredseda vlády a minister pre rozpočet David Clarinval. Podľa jeho slov vláda bude mať vďaka uvedenej miliarde eur okamžité finančné prostriedky, ktoré bude potrebovať na ochranu zdravia obyvateľov ako aj na pomoc priemyselným odvetviam a pracovníkom, ktorí boli zasiahnutí doterajšími opatreniami na zastavenie šírenia koronavírusu.


(spravodajca TASR Jaromír Novak) luk