Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Koronavírus

Americké letecké firmy zrušili povinnosť nosenia rúška počas letu

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Napriek tomu, že nosenie rúška sa už všeobecne nevyžaduje, letecké spoločnosti a letiská môžu túto povinnosť individuálne zaviesť alebo ich nosenie odporúčať.

Washington 19. apríla (TASR) - Najväčšie americké letecké spoločnosti v pondelok zrušili povinnosť prekrytia horných dýchacích ciest počas letu. Urobili tak v súvislosti s rozhodnutím Úradu pre bezpečnosť dopravy (TSA), podľa ktorého rúška nebudú povinné v lietadlách, na letiskách, v taxíkoch a iných prostriedkoch verejnej dopravy. TASR správu prevzala od agentúry AP.

Rozhodnutie TSA súvisí s rozsudkom federálnej sudkyne Kathryn Kimballovej Mizelleovej, podľa ktorej Centrum pre prevenciu a kontrolu chorôb (CDC) pri vydávaní nariadenia o povinnom prekrytí horných dýchacích ciest prekročilo svoje právomoci. Sudkyňa tak zrušila povinnosť nosenia rúška, ktorá mala byť v platnosti do 3. mája. Tento krok sa však stretol s kritikou zo strany Bieleho domu.

Napriek tomu, že nosenie rúška sa už všeobecne nevyžaduje, letecké spoločnosti a letiská môžu túto povinnosť individuálne zaviesť alebo ich nosenie odporúčať. Nariadenia sa tak môžu z mesta na mesto líšiť.

Nosenie rúška na vnútroštátne aj medzištátne lety úplne zrušili letecké spoločnosti Delta, United Airlines, Alaska Airlines, American Airlines, JetBlue či Southwest Airlines. Letiská po zrušení nariadenia tiež uvoľnili opatrenia, súhlasia však s dobrovoľným nosením rúšok. Aj prepravná spoločnosť Uber rúška len odporúča.

Zmeny sa dotknú aj mestskej hromadnej dopravy; v New Yorku sa bude prekrytie dýchacích ciest naďalej vyžadovať, vo Washingtone už nie.