Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Koronavírus

USA schválili podanie štvrtej dávky vakcín proti covidu

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Dávku je možné podávať ľuďom vo veku 50 a viac rokov.

Washington 29. marca (TASR) - Americký Úrad pre kontrolu potravín a liečiv (FDA) v utorok schválil podanie štvrtej dávky vakcíny proti koronavírusu od konzorcia Pfizer-BioNTech alebo spoločnosti Moderna ľuďom vo veku 50 a viac rokov. TASR o tom informovala na základe správ prevzatých od agentúry AFP.

FDA vo vyhlásení uviedol, že svoje rozhodnutie prijal na základe nových zistení. Ďalšia posilňujúca dávka, podaná štyri mesiace po tretej dávke, posilnila ochranu proti vážnemu priebehu ochorenia COVID-19 a nebola pri nej zaznamenaná spojitosť s novými zdravotnými rizikami.

Ľudia s oslabeniami v oblasti imunity, ktorí už dostali štyri dávky a poslednú dávku prijali pred viac ako štyrmi mesiacmi, budú môcť dostať aj piatu dávku. Zahŕňa to osoby po transplantácii orgánov.

"Terajšie zistenia potvrdzujú isté, po čase nastupujúce oslabenie ochrany proti vážnym následkom covidu u starších ľudí a osôb s oslabenou imunitou," povedal Peter Marks, vedec pôsobiaci v FDA.

Úrad FDA oznámil, že bezpečnosť štvrtej dávky potvrdili údaje z Izraela, kde skúmali účinky štvrtej dávky podanej štyri mesiace po tretej na vzorke 700.000 ľudí. Ďalšia štúdia zahŕňala 154 zdravotníckych pracovníkov. Hladiny protilátok, vrátane protilátok proti variantom delta a omikron, sa u nich dva týždne po podaní štvrtej dávky obnovili na vysokú úroveň, píše AFP.

Vakcína od spoločností Pfizer-BioNTech bude k dispozícii pre osoby s oslabenou imunitou vo veku od 12 rokov a Moderna pre 18 a viac ročných.

Prínosy ďalšej dávky pre mladých, zdravých ľudí však podľa expertov nie sú ešte známe. Pravdepodobne bude podľa nich potrebné vyvinúť nové vakcíny, pretože vírus aj naďalej mutuje.