Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Koronavírus

Štyri spoločnosti v USA pre koronavírus pozastavia výletné plavby

Americký prezident Donald Trump počas prejavu k národu z Oválnej pracovne Bieleho domu vo Washingtone 11. marca 2020 o opatreniach v súvislosti s koronavírusom. Trump v stredu večer miestneho času oznámil, že USA zakážu od piatka na 30 dní na svoje územie vstup osobám prichádzajúcim z Európy, s výnimkou Británie. Foto: TASR/AP

Výletné lode sú všeobecne považované za úrodnú pôdu pre nový koronavírus;vo februári sa na zámorskej lodi Diamond Princess nakazilo viac než 700 osôb,z ktorých šesť ochoreniu COVID-19 neskôr podľahlo.

Washington 14. marca (TASR) - Americký prezident Donald Trump v piatok na Twitteri oznámil, že štyri veľké spoločnosti prevádzkujúce výletné lode pozastavia pre koronavírus SARS-CoV-2 všetky plavby z územia USA na 30 dní. Opatrenie začne platiť od piatka 23.59 h washingtonského času (v sobotu o 4.59 h SEČ). Informovala o tom agentúra AP.

Trump uviedol, že ide o spoločnosti Carnival, Royal Caribbean Cruises, Norwegian Cruise Line Holdings a MSC Cruises.



Americké ministerstvo zahraničných vecí v nedeľu upozornilo na výletné plavby, a to najmä tých, ktorí majú zdravotné problémy.

Výletné lode sú všeobecne považované za úrodnú pôdu pre nový koronavírus; vo februári sa na zámorskej lodi Diamond Princess nakazilo viac než 700 osôb, z ktorých šesť ochoreniu COVID-19 neskôr podľahlo. Sesterská loď Grand Princess s potvrdenými infikovanými pasažiermi na palube v pondelok zakotvila v Kalifornii. V piatok z nej odišla väčšina pasažierov.

Vo svete si pandémia koronavírusu vyžiadala už vyše 5300 mŕtvych a v 132 krajinách sa nakazilo viac ako 140.000 osôb. Viac ako 70.700 ľudí sa z nákazy vyliečilo.