Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Koronavírus

K osobám v osobitnom režime pribudnú príslušníci väzenskej stráže

Na archívnej snímke z 27. apríla 2021 člen Zboru väzenskej justičnej stáže na ŠTS v Pezinku. Foto: TASR Martin Baumann

Podmienkou je tiež, aby počas práce používali rukavice a obmedzili pohyb po pracovisku na najmenšiu možnú mieru.

Bratislava 4. februára (TASR) - Príslušníci Zboru väzenskej a justičnej stráže (ZVJS) budú od soboty 5. februára zaradení medzi osoby v osobitnom režime. Znamená to, že aj v prípade pozitívneho výsledku testu na ochorenie COVID-19 budú môcť nastúpiť do práce, ak to bude nevyhnutné. Vyplýva to z vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.

Príslušníci ZVJS však musia splniť niekoľko podmienok - nesmú mať klinické príznaky ochorenia, musia používať respirátor FFP2 bez výdychového ventilu a je potrebná dezinfekcia. Podmienkou je tiež, aby počas práce používali rukavice a obmedzili pohyb po pracovisku na najmenšiu možnú mieru.

Je tiež nutné zabezpečiť možnosť odpočinku a stravovania pozitívnych osôb bez prítomnosti iných osôb, alebo za prítomnosti iných osôb, ktoré sú však tiež osobami pozitívnymi na ochorenie, avšak nemajú klinické príznaky ochorenia.

"Túto zmenu sme do vyhlášky zapracovali na základe žiadosti ZVJS. Dôvodom je vývoj chorobnosti na COVID-19 u príslušníkov zboru a jej predpokladaný nárast v nadchádzajúcich dňoch," vysvetlila hovorkyňa ÚVZ Daša Račková.