Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Koronavírus

Respirátory už od štvrtka vo väčšine prípadov nebudú povinné

Na archívnej snímke z 11. novembra 2021 odhodený respirátor na zemi medzi listami v bavorskom Garmisch-Partenkirchene. Foto: TASR/DPA

Respirátory ostávajú povinné pre personál a návštevníkov v nemocniciach a zariadeniach sociálnych služieb.

Bratislava 20. apríla (TASR) - Od štvrtka (21. 4.) už nebude povinné prekrytie horných dýchacích ciest v exteriéroch ani vo väčšine interiérov. Respirátor bude naďalej povinný pre personál i návštevníkov zdravotníckych zariadení a zariadení sociálnych služieb, pacientov v čakárňach u lekára i zákazníkov lekární. Vyplýva to z vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.

"Prekrytie horných dýchacích ciest už vôbec nebude povinné v exteriéroch, teda ani na hromadných podujatiach organizovaných vonku a nebude povinné ani vo väčšine interiérov vrátane verejnej hromadnej dopravy, taxislužieb a hromadných podujatí," priblížila hovorkyňa ÚVZ Daša Račková.

Respirátory ostávajú povinné pre personál a návštevníkov v nemocniciach a zariadeniach sociálnych služieb. Horné dýchacie cesty nebudú musieť mať prekryté klienti zariadení sociálnych služieb a hospitalizovaní pacienti, rovnako ani zamestnanec, ktorý sa nachádza na pracovisku sám.

Výnimku budú mať aj deti do šesť rokov, osoby so závažnými poruchami autistického spektra či osoby so stredným a ťažkým mentálnym alebo sluchovým postihnutím. Rovnako sa povinnosť nebude vzťahovať ani na umelcov pri podávaní umeleckého výkonu, účinkujúcich pri nakrúcaní dokumentárneho filmu alebo tlmočníkov do posunkovej reči v rámci výkonu povolania. Výnimka sa v týchto priestoroch týka aj zariadení spoločného stravovania v čase potrebnom na konzumáciu jedla či nápojov, návštevy wellness, prírodných a umelých kúpalísk.

"Respirátor budú môcť nahradiť rúškom zamestnanci v špecifických podmienkach - ak majú kožné ochorenia tváre, u ktorých by nosenie respirátora mohlo ochorenie zhoršiť, alebo ak majú chronické ochorenia dýchacích ciest s dychovou nedostatočnosťou," ozrejmila Račková.