Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Koronavírus

ÚVZ:Vírusová nálož koronavírusu v odpadových vodách stúpla v 6 krajoch

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Prítomnosť nového koronavírusu v odpadových vodách sa na týždennej báze monitoruje od mája 2021.

Bratislava 16. apríla (TASR) - Vírusová nálož nového koronavírusu v odpadových vodách v 12. kalendárnom týždni mierne stúpla v Trenčianskom, Nitrianskom, Žilinskom, Banskobystrickom, Košickom a Prešovskom kraji. Vyplýva to z výsledkov monitoringu odpadových vôd, ktoré na webe zverejnil Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.

Počas spomínaného obdobia sa vyšetrilo 57 vzoriek, všetky boli pozitívne. "V 33 vzorkách (42,11 percenta) došlo k vzostupu počtu kópií RNA SARS-CoV-2, v ostatných 24 vzorkách ostal počet kópií nezmenený, alebo došlo k jeho poklesu," ozrejmil úrad.

Prítomnosť nového koronavírusu v odpadových vodách sa na týždennej báze monitoruje od mája 2021. Od začiatku vlaňajška sa monitoring rozšíril na viaceré okresy, v rámci Slovenska sa doposiaľ zapojilo 62 čistiarní odpadových vôd.

ÚVZ priblížil, že do 12. kalendárneho týždňa sa celkovo vyšetrilo 3723 vzoriek kvalitatívnou a kvantitatívnou metódou. "Z nich bolo pozitívnych alebo s hraničnými hodnotami 3682 (98,90 percenta) vzoriek," dodal.