Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Koronavírus

Uzavreté hranice spôsobili kolóny v stredoeurópskych krajinách

Ilustračné foto. Foto: Tablet TV

Rakúska polícia oznámila, že na hraničnom prechode Nickelsdorf medzi Rakúskom a Maďarskom sa v utorok vytvorila 30 kilometrov dlhá kolóna po tom, ako Maďarsko od polnoci uzavrelo svoje hranice.

Viedeň/Varšava 18. marca (TASR) - Obmedzenia zavedené na hraniciach s cieľom spomaliť šírenie koronavírusu v Európe spôsobili zdržania a kolóny na viacerých miestach v strednej Európe a Nemecký Červený kríž v tejto súvislosti varoval pred "znepokojujúcou humanitárnou situáciou". Informovala o tom v stredu agentúra DPA.

Nákladné vozidlá museli podľa vyjadrení poľskej pohraničnej stráže čakať až 30 hodín na hraničnom priechode medzi poľským mestom Zgorzelec a mestom Görlitz v Nemecku. Zdržanie pre osobné automobily bolo 16 hodín.

Polícia na nemeckej strane hranice hlásila kolónu vozidiel s dĺžkou približne 60 kilometrov.

Nemecký Červený kríž (DRK) cez noc vyslal približne 90 ľudí na pomoc uviaznutým vodičom.

"Z nášho pohľadu je to znepokojujúca humanitárna situácia," povedal hovorca DRK Kai Kranich. Dodal, že medzi čakajúcimi ľuďmi je veľa rodín a upozornil, že pre uviaznutých nie sú k dispozícii toalety a ani jedlo. "Poskytli sme im teplé a studené nápoje, pretože noc bola chladná," povedal.

Poľsko v nedeľu dočasne obnovilo hraničné kontroly. Čakacie doby na hraniciach medzi poľským mestom Tešín a Českým Tešínom na severovýchode ČR trvali až 20 hodín a vozidlá takisto čakali niekoľko hodín na hraniciach medzi Poľskom a Litvou.

Poľsko sa v reakcii na situáciu rozhodlo povoliť prejazd vozidiel cez štyri hraničné priechody pre chodcov. Na hraniciach s ČR a Litvou otvorilo niekoľko ďalších hraničných priechodov.

Rakúska polícia oznámila, že na hraničnom prechode Nickelsdorf medzi Rakúskom a Maďarskom sa v utorok vytvorila 30 kilometrov dlhá kolóna po tom, ako Maďarsko od polnoci uzavrelo svoje hranice. Maďarská vláda v noci na stredu priechod dočasne otvorila, aby umožnila prejazd cez krajinu Rumunom a Bulharom, ktorí sa z oblasti západnej Európy vracajú do svojich krajín. Občanov iných krajín však maďarské úrady nepúšťali. Rakúske úrady pre uviaznutých cestujúcich zriadili dočasný tábor.

Ministri dopravy európskych krajín sa majú v stredu spojiť prostredníctvom video konferencie s cieľom riešiť situáciu v súvislosti s obmedzeniami na hraniciach.