Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Koronavírus

V Anglicku prestali platiť takmer všetky zvyšné opatrenia

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Povinné už nie je nosenie rúšok ani dodržiavanie rozstupov.

Londýn 19. júla (TASR) - Napriek opätovne sa zvyšujúcemu počtu infekcií novým koronavírusom prestali v Anglicku od polnoci miestneho času (01.00 h SELČ) platiť takmer všetky zvyšné protipandemické opatrenia. Uviedla to agentúra AFP.

Povinné už nie je nosenie rúšok ani dodržiavanie rozstupov. Znovu sa môžu na plnú kapacitu otvoriť diskotéky, divadlá a štadióny. Zrušené bolo aj odporúčanie pre prácu z domu.

Nosenie rúšok zostáva povinné iba v hromadnej doprave v Londýne. Najväčšie siete supermarketov v Británii však avizovali, že budú svojich zamestnancov i zákazníkov vyzývať, aby v predajniach naďalej nosili rúška.

Britský premiér Boris Johnson vo videoposolstve zverejnenom v nedeľu občanov vyzval, aby boli naďalej obozretní a zodpovední. Zrušenie väčšiny opatrení, ktoré bolo odložené o mesiac, už skôr zdôvodnil rozsahom zaočkovanosti obyvateľstva, prejavujúcim sa poklesom počtu prípadov vážneho priebehu ochorenia COVID-19 alebo úmrtí naň.

"Ak to neurobíme teraz, potom sa budeme otvárať na jeseň, v zimných mesiacoch, keď je koronavírus v chladnom počasí vo výhode,
" povedal Johnson. "Ak to neurobíme teraz, musíme si položiť otázku, kedy to teda urobíme. Takže toto je tá pravá chvíľa, ale musíme to urobiť opatrne," zdôraznil premiér.

Hovorca opozičnej strany Labouristickej strany Jonathan Ashworth kritizoval vládu, že je "bezohľadná" a nepočúva odborníkov. "Sme proti otvoreniu bez akýchkoľvek preventívnych opatrení," povedal Ashworth pre televíziu BBC.

Profesor Neil Ferguson z Imperial College v Londýne varoval, že šírenie koronavírusového variantu delta v Británii sa vymklo spod kontroly a krajina smeruje k tomu, že bude pribúdať viac ako 100.000 nakazených denne. "Skutočnou otázkou je, či sa dostaneme na dvojnásobok alebo dokonca na vyššiu úroveň? A práve tam začína krištáľová guľa zlyhávať," uviedol pre BBC.

Zvyšné časti Spojeného kráľovstva, teda Škótsko a Wales, postupujú pri rušení alebo zavádzaní opatrení vlastnou cestou a niektoré opatrenia nechávajú aj po 19. júli zachované.