Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Koronavírus

V Austrálii je plne zaočkovaná viac ako polovica dospelých

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Austrálii sa v porovnaní s mnohými inými krajinami podarilo vyhnúť vysokým počtom nakazených aj napriek tretej vlne spôsobnej variantom delta.

Sydney 24. septembra (TASR) – Viac ako polovica dospelých obyvateľov Austrálie je už plne zaočkovaná. V piatok to oznámili austrálske úrady, ktoré sa snažia urýchliť očkovanie, aby v krajine mohli uvoľniť protipandemické opatrenia, píše agentúra Reuters.

Austrália v súčasnosti bojuje s treťou vlnou pandémie spôsobovanou nákazlivejším koronavírusovým variantom delta, pre ktorú zaviedli lockdown v najväčších austrálskych mestách Sydney a Melbourne, ako aj v hlavnom meste Canberra. Tieto opatrenia ovplyvnili životy viac ako 25 miliónov ľudí, píše Reuters.

Prísny lockdown a rozhodnutie uzatvoriť na dva týždne staveniská pre šírenie koronavírusu medzi stavebnými pracovníkmi vyvolali niekoľkodňové protesty v druhom najväčšom meste krajiny Melbourne. Protesty viedli k zatknutiu niekoľkých desiatok ľudí.

Aj napriek zvyšujúcej sa miere zaočkovanosti evidujú v austrálskom štáte Viktória v posledných dňoch rekordné počty nakazených. V piatok tam pribudlo jedno úmrtie o 733 nových prípadov nákazy, čo je druhé najvyššie číslo od začiatku pandémie. Najviac prípadov zaznamenali v štátnej metropole Melbourne.

V štáte Nový Južný Wales, ktorý bol epicentrom vírusu, sa denný prírastok nových prípadov stabilizoval. V piatok tam zaznamenali 1043 prípadov, čo je menej ako vo štvrtok, keď zaznamenali 1063 prípadov infekcie.

Oba austrálske štáty — Viktória i Nový Južný Wales — pritom svojim obyvateľom prisľúbili slobody, ak bude tam bude zaočkovaných 70 percent obyvateľov starších ako 16 rokov. Očakáva sa, že tento míľnik dosiahnu už budúci mesiac, píše Reuters.

Austrálii sa v porovnaní s mnohými inými krajinami podarilo vyhnúť vysokým počtom nakazených aj napriek tretej vlne spôsobnej variantom delta. Celkovo tam od začiatku pandémie zaznamenali približne 94.000 prípadov nákazy vírusom SARS-CoV-2 a 1208 úmrtí.